Европейската комисия съобщи, че днес е отпуснала първите 3 милиарда евро от общо 18 млрд. евро помощ за Украйна за тази година. Средствата се отпускат като заем и ще послужат за изплащането на заплати и пенсии, както и за осигуряване на здравеопазване, образование и подслон.

Предвижда се част от сумата да бъде използвана за възстановяване на разрушената от руския обстрел украинска инфраструктура. Украйна ще трябва да изплати заема за 35 години, като първата вноска се очаква през 2033 година. Предвижда се ЕС да покрие лихвите по този заем. Следващото плащане от 1,5 млрд. евро е предвидено за март.

Украински военни се обучават в САЩ за работа със системата „Пейтриът“

Украйна се обвърза с предприемането на реформи, включително в областите на върховенството на закона и борбата с корупцията, както и в енергетиката, отбелязва комисията.

В съобщението се уточнява, че отпускането на следващите части от заема ще бъде обвързано с напредъка по изпълнението на договорените условия. Пояснява се, че тазгодишната помощ за Украйна се осигурява, след като ЕК зае средства от капиталовите пазари.

Путин: Киев следва разрушителна линия с нарастващите доставки на западни оръжия

От началото на войната общата помощ от ЕС за Украйна достига 49 млрд. евро, отчита комисията. Киев получи също над 78 000 тона помощи в областта на гражданската защита на приблизителна стойност над 500 милиона евро, както и военна помощ за 11 млрд. евро, се добавя в съобщението. Допълва се, че в ЕС са подслонени над четири милиона украински бежанци.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм