Германия потвърди, че е получил искане на Полша за прехвърляне на 14 танка "Леопард 2" на Украйна и ще разгледа заявката в най-кратки срокове.

"Ще разгледаме искането с необходимата спешност", заяви говорител на германското правителство.

Корупционен скандал: Висши украински служители подадоха оставки

Съгласно германските правила за контрол на военните оръжия страните, които използват произведено в Германия въоръжение, са длъжни да поискат разрешението на Берлин, ако искат да прехвърлят военното оборудване на трета страна.

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак заяви, че Варшава е поискала от Германия разрешение да изпрати танкове "Леопард" в Украйна.

"Германците вече са получили молбата ни за съгласие да изпратим танкове "Леопард 2" в Украйна", заяви той в Twitter.

ЕС не изключва удар по европейски спътници в околоземна орбита

По-рано този месец Полша обяви, че е готова да достави 14 танка "Леопард" на Киев в рамките на международна коалиция от държави, но чака ясно изявление от Берлин, с което да разреши трансфера.

"Призовавам и германската страна да се присъедини към нашата коалиция от държави, подкрепящи Украйна с танкове", написа Блашчак.

ЕС ще проведе среща на върха в Истанбул за войната между Украйна и Русия

"Това е наша обща кауза, защото това е въпрос на сигурността на цяла Европа".

Миналата седмица полският министър заяви, че се е срещнал с колегите си от 14 държави, за да обсъдят създаването на международна коалиция за изпращане на танкове на Украйна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм