Изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, смятат 45% от българите. 37% се притесняват, че може да замени човешкия труд в тяхната сфера. Близо една пета споделят мнението, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората. Това сочи проучване на “Тренд” сред 1008 респонденти на възраст над 18 години, поръчано от “24 часа”. Изследването е проведено между 10 и 16 юни 2023 година чрез пряко полустандартизирано интервю “лице в лице”. 

Защо развитието на изкуствения интелект плаши хората

Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект. Всеки 4 от 10 души изразяват отрицателно отношение към използването му. Младите са най-позитивно настроени, а с покачване на възрастта делът отрицателни отговори се увеличава.

Какви рискове крие изкуственият интелект, който ще определя маршрута на шофьорския изпит

За близо две трети новините и публикациите, свързани с изкуствен интелект, не представляват интерес.

Най-приемлива за обществото е употребата на изкуствен интелект в сфери като връзка с клиенти (кол центрове) и технологичния сектор. Самоуправляващите се превозни средства и употребата на изкуствен интелект в медицината будят най-голямо недоверие. Мнозинството от българите не биха се доверили на употребата на изкуствен интелект и в области като образование, финансови услуги, счетоводство и журналистика.

“Този човек не може да е истински”: Ботове с изкуствен интелект проникват в приложения за запознанства

Близо половината от населението (45%) смята, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, а само 4% – че ще създаде нови такива. 37% се притесняват, че изкуственият интелект може да ги застраши пряко, като замени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските нива на притеснение се регистрират сред хората до 30 г.

Експеримент на darik.bg: Как AI би поднесъл лоши новини на пациент

Притесненията дават отражение върху желанието за регулация, анализират социолозите. Само 8% подкрепят идеята изкуственият интелект да бъде оставен да се развива свободно, защото ще бъде от помощ за хората. Близо една пета (19%) смятат, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, а други 57%, че трябва да бъде регулиран, за да не създава опасност за хората.

Какво е ChatGPT? Всичко, което трябва да знаете за чатбота

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм