Изкуственият интелект, който ще определя маршрута на изпитвания по време на шофьорския изпит, може да доведе до тежко ПТП е затова не бива да влиза в сила. Мнението изрази пред Дарик радио председателят на Съюза на центровете по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

Той определи въпросния изкуствен интелект като „недоразумение“ и заяви, че друго такова не е срещал в 42-годишния си опит. По думите му, ако той все пак започне да се прилага, което е планирано от 1 август, автоинстуктурите ще излязат на протест. 

Промени в изпитите за шофьорска книжка

Идеята на Съюза на центровете по авто-мото подготовка е била кандидатит-шофьорите да се научат да се движат с навигация. Но агенция „Автомобилна администрация” е направила нещо съвсем различно като е създала изкуствен интелект, който да избира маршрута по време на изпита, обясни  Йонко Иванов.

Според него изкуственият интелект допуска множество грешки. Например изисква да се направи обратен завой на място, където водачът няма право или да се шофира по улици, които са забранени за движение или са в ремонт.

ИИ започва да преподава на студентите в Харвард

От Съюза на центровете по авто-мото подготовка настояват  да се изработи изцяло нова документация за обучението. Ако тези нововъведения не се променят и изчистят ще има протести от страна на инструктурското съсловие, заяви още той.

България е държавата с най-лоша организация на движение и това е причината за големия брой катастрофи с тежък край, смята още Йонко Иванов.

Автор: Наталия Борисова, стажант-репортер

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм