Съвременните запознанства и сега са достатъчно трудни, имайки предвид измамниците, които заплашват да разбият сърцето на самотния човек. Сега има нова мина, с която влюбените трябва да се борят - чатботове, проникнали в приложенията за запознанства. Появявиха се подозрителни профили в Tinder, за който се твърди, че може да са създадени от изкуствен интелект.

Адвокати бяха глобени за подаване на фалшиви съдебни данни от ChatGPT

Генерирано изображение - Blue Willow AI

Профилът на "мъжа" съдържа дръзко селфи в огледалото без риза, на което той показва безупречно изваяните си ръце и пулсиращите си коремни мускули. В придружаващата биография се твърди, че той е 24-годишен инженер, който иска да "запали искри от смях и да създаде истинска връзки".

Експеримент на darik.bg: Как AI би поднесъл лоши новини на пациент

Измамата се отнася до използването на автоматизиран софтуер, известен като "ботове", за създаване на фалшиви профили за запознанства с цел манипулиране и измама на потребителите. Тези ботове са програмирани да наподобяват човешко поведение и да се ангажират в разговори, които имитират истински интерес. Често крайната цел е да извлекат лична информация, да рекламират измами или да привлекат неподозиращи потребители да разкрият чувствителни данни или да извършат финансови транзакции.

Генерирано изображение - Blue Willow AI

Ботовете измамници използват различни тактики, за да завладеят жертвите си. Ето някои от най-често използваните стратегии:

  • Често използват откраднати или стокови снимки на привлекателни личности, за да привлекат жертвите си. Обаятелният външен вид, в комбинация с убедителeн профил, прави по-трудно за потребителите да различат истинското от фалшивото.
  • Убедителни разговори: Алгоритмите, които задвижват тези ботове, са съществено развити, което им позволява да провеждат видимо смислени разговори. Те използват емпатия и емоционално манипулиране, за да изградят доверие и установят по-дълбока връзка.
  • Пренасочване към външни платформи: Ботовете измамници могат да насочват разговорите към външни съобщителни платформи или уебсайтове. Тази тактика им позволява да действат извън системите за наблюдение на приложенията за запознанства и по-лесно да извършват измамите си.

Как да намалим замърсяването с пластмаса

Генерирано изображение - Blue Willow AI

Илон Мъск реагира на свое AI изображение като бебе

Въпреки че може да е трудно да забележите всеки бот измамник, можете да предприемете мерки, за да се защитите. Бъдете внимателни към подозрителни профили, които изглеждат твърде добри, за да бъдат истина. Инструментите за обратно търсене на изображение могат да помогнат да се идентифицират откраднати снимки. Търсете несъответствия или общи отговори, които не съответстват на предишните разговори. Ботовете често имат затруднение с контекста и могат да повтарят определени изрази или да избягват пряките въпроси.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм