Даниела Божинова и Тома Белев са новите съпредседатели на ПП “Зелено движение”, избрани от Националното събрание на партията, което се проведе през двата почивни дни в София. Координацията на местните органи на партията пое Борислав Сандов, бивш български заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите в правителството на Кирил Петков през 2021 - 2022 г. За съпредседатели на Контролния съвет на партията са избрани дейният застъпник за чистота на въздуха от екологично сдружение “За Земята” Ивайло Попов и Иван Велов - водещ адвокат по природозащитни дела и бивш началник на кабинета на Борислав Сандов в МОСВ. В предаването "Кой говори" по Дарик радио, те говориха за процесите в партията, която е и част от управляващата коалиция.

"Нашите цели са по-силна зелена идентичност, която малко позагубихме в по-голямата коалиция. Истинска природозащита, пресладване на нашите зелени и демократични политики. Смятаме да обърнем внимание на социалните права и неравенства, начовешките права, които бяха нишово стеснени, но никога не са отсъствали от нашата програма. Трябва да правим нещо, за да защитаваме българската природа, която е нашата гордост и е част от нас", сподели Божинова.

"Това, което ни поставиха като задача, е да разширим основата на партията, да разширим темите по които ние взимаме политически решения, да обърнем повече внимание на крайните резултати. Не просто да изявяваме позиции, а да сме полезни на обществото, защото политическа партия, която не е полезна на хората, тя е обречена на загиване", добави Белев.

"Темите на природозащитата станаха от втори порядък, макар че трябва да са пряко свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Започна да доминира една идея да бъдеш във властта заради самата власт и това се опитахме да коригираме и преодолеем", заяви Божинова.

"Ние бяхме вперени в собствените си вътрешнопартийни проблеми и действията, които предприемахме за промяна на политиките в България, бяха оставени на заден план. Рядко се обръщахме към гражданите да им кажем нашата позиция. Да, ние ги защитавахме в общинските съвети, в парламента, но не бяхме добре артикулирани и това бе отчетено като проблем. Когато бяхме в една много широка коалиция, ние бяхме по-добре представени, а сега сме по-слабо представени, може би защото имаше проблем с възприемането на всички кандидати, които бяха издигнати от обща коалиция. По принцип е проблем, когато се прави подобно неофициално споразумение. Според мен е важно сега, 5 месеца след като е създаден кабинета, да стане ясно каква е оценката на политическите лица и полититическите сили, които подкрепят този кабинет, да кажат дали са доволни от него", каза Белев.

Калин Стоянов е бил предложен като експерт в правителството на Николай Денков от страна на ГЕРБ. Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков.

Петков каза, че не си спомня кой точно е направил предложението, но посочи, че то е дошло или от вицепремиера Мария Габриел, или от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, като ние преди да се вземе каквото и да е решение да го интервюирахме. Когато говорих с него, той каза че аз съм първият човек, който говори с него и в онзи момент той не беше решил. Ние решихме, че това предложение си заслужава, защото той беше разследвал чувалите с магистралите и тази тема, беше заемал позиции, които от наша гледна точка, са нормални позиции за промяната, в която искаме да се случи", коментира съпредседателят на ПП-ДБ.

"Признанието беше, че към настоящия момент "Продължаваме промяната- Демократична България" не счита, че това е техен министър. Трябва да е ясно коя политическите сили, които подкрепят това мнозинство, какво всъщност подкрепят. На нас ни е важно кой какви политики изпълнява. Каква е ползата за отделния гражданин, че три политически сили ще подкрепят министъра на вътрешните работи, ако след това полицаите ще упражняват физическа сила върху граждани", запита Белев.

"Имаме дефицит на откритост и генезисът на това е да не се коалираме с ГЕРБ, но обстоятелствата наложиха да има коалиция. Въпреки това е трябвало след като по тази начин сме набелязали цели, да има споразумение от което да се виждат целите индикатори дали сме направили нещо добро за България от това което сме сформирали", добави Божинова.

"Господин Пеевски не може да говори от името на ПП-ДБ, нито от името на правителството. "Зелено движение" подкрепи кабинета с 4 гласа, ДПС с 2, така че като влияние върху правителството, господин Пеевски няма достатъчно такова",

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм