Тази седмица отбелязахме световния ден за борба с диабета. Той се отбелязва с цел повишаване на осведомеността за този сериозен проблем и подчертаване на важността на предотвратяването и ефективното управление на заболяването. Габриела Грозева

Габриела Грозева е диагностицирана със Захарен диабет тип 1 от 9-годишна възраст. Въпреки че е само на 27 години, Габи е живяла в над 5 държави, в които се е занимавала професионално с кулинария. Интересува се от науката зад храната и правилното хранене, от еко-съобразното и устойчивото развитие на множество бизнеси - от земеделието и производството на храни до модата. Габи обича да екпериментира с интересни кулинарни рецепти, насочени към здравословното хранене и поради факта, че вече 19 години тя се бори с диабета.

С развитието на технологиите, нови начини за мониториране на диабета стават по-дъстъпни. Смарт устройства като инсулинови помпи и глюкомери със свързаност предоставят по-голяма точност и удобство на пациентите. Мобилни приложения за следене на хранителния режим, физическата активност и нивата на кръвната захар играят ключова роля в самостоятелното управление на заболяването. Габи ни демострира как иновациите в медицината могат да се прилагат и в ежедневието, като демонстрира колко лесно и безболезнено следи своята кръвна захар.

Габриела Грозева

Тя подчерта, значимостта от позитивната ролята на обществото  и сподели, че образованието и солидарността са от съществено значение в преодоляването на предразсъдъци и дискриминацията срещу тези, които живеят с диабет.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм