Ограничения за най-старите и замърсяващи коли в столицата. От 1-ви декември те няма да могат да влизат в центъра на града, съобщи бТВ.

Забраната ще важи в така наречения малък ринг в центъра на града - участъкът между булевардите "Сливница", "Васил Левски", "Скобелев" и "Патриарх Евтимий".

Ограниченията тази зима ще важат за колите, които попадат в 1-ва еко-категория. По данни на общината става въпрос за 1/5 от автомобилите в града или около 19%.

Към момента ограничения за останалите от втора до пета категория не се въвеждат.

Автомобилът на Антонио е от 90-те години. Отговаря на 1 екокатегория. Според промените през студените месеци той няма да може да влиза в центъра на София.

"Въобще не го одобрявам това нещо. Повечето коли в България са от 90-те, максимум до 2001-2002 г.", каза Антонио.

Той смята, че рядко има работа в центъра, но все пак му се налага да минава от там.

Според промените изключение ще се прави само за автомобилите на хора, които живеят в зоните от така наречения малък ринг.

„Става въпрос за около 50 000 автомобила, но няма да са засегнати всичките. Контролът се базира на камерите в градските рингове, които са на общините. Ще познават по номера на автомобила. Разчитаме, че ще продължи тенденцията за намаляване на дните, в които има превишени норми на прахови частици“, добави общинският съветник Зафир Зарков.

Припомняме, че екокатегориите се определят по време на годишния технически преглед на автомобила.

„Въз основа на това коя година е произведен автомобилът и коя еврокатегория е. Първа екокатегория са евро 1 и 2 преди 1996 г. бензиновите и евро 1 и 2 преди 2002 г. дизеловите“, смята Тодор Желев от Съюза на българските автомобилисти.

Забраната за влизане в центъра ще важи до края на февруари.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм