Шофьор от Глазгоу, Шотландия не е могъл да задейства спирачките на своя електромобил. Той останал в капан в движещия се автомобил, докато полицията не била принудена да предприеме драстични действия.

Шотландец твърди, че е бил "отвлечен" от собствения си електрически автомобил, който се е движел встрани от пътя и го е принудил да избягва червените светофари и кръговите кръстовища и да извика полиция, за да го избута от пътя. 

53-годишният Брайън Морисън разказва, че новият му луксозен автомобил започнал да се движи сам. За капак и спирачките не работели.

Той се обадил в полицията, която била принудена да спре бягащия автомобил, като го оставя да се блъсне бавно в полицейския им микробус. 

Дори след като принудили автомобила да спре, Морисън казва, че колата се опитала да продължи да се движи, след като полицаите се опитали да преместят буса си. По-късно механик от крайпътния сервиз казва, че "никога не е виждал" нещо подобно на инцидента. 

"Бях напълно заклещен вътре. Разбрах, че нещо не е наред, когато наближавах кръговото кръстовище, и тръгнах да намаля скоростта, но не успях", разказа той. 

"След това чух силен шум от скърцане, който приличаше на спирачни накладки, но тъй като това е нов автомобил, знаех, че не може да е проблем с тях. Успях да заобиколя кръговото кръстовище, движейки се с около 50 километра в час, а след това пред мен имаше дълъг път, така че предположих, че колата ще спре, ако не ускорявам, но това не се случи", разказа още той.

"Имам проблеми с придвижването, така че дори не можах да изскоча. Бях напълно заклещен в колата, която се движеше с 50 км/ч. Ужасяващо е да знаеш, че нямаш контрол върху машината", добави той. 

Първоначално Морисън се обадил на партньорката си в паника, за да я помоли да предупреди колите пред него, че не може да спре автомобила си. 

След като разбрал, че скоро ще трябва да се движи по светофарите и няколко кръгови кръстовища, и се притеснил да не се блъсне в пешеходци, в крайна сметка се обадил на службите за спешна помощ. 

"Колата просто вървеше сама, не можех да направя нищо", казва Морисън.

"Когато набрах 999 [британските служби за спешна помощ], те изпратиха полиция на помощ и поставиха няколко инженери на линията, за да се опитат да решат проблема. Това беше първият път, в който служителите, обслужващи обажданията, се сблъскваха с проблема, и те нямаха представа какво да правят", спомня си той.

''В крайна сметка пристигнаха три полицейски автомобила, които се движеха пред мен и зад мен. Бях се концентрирал на 100 процента върху управлението, така че когато до мен спря полицейски микробус и ме попита дали съм Брайън и дали съм добре, аз просто извиках "не, не съм, не мога да спра". 

Полицаите се опитали да накарат шофьора да изключи принудително двигателя, като натисне три пъти бутона за включване, но това не дало резултат. 

След това го помолили да задържи бутона за включване за повече от две секунди, което също не успяло да спре автомобила. 

След това полицаите решили да накарат Брайън да се блъсне в задната част на техния микробус, преди да навлезе в по-застроен район.

"След като се опитах да изгася колата, цялото ми табло светна с неизправности, а след секунда всичко изчезна и просто имаше голям червен символ на колата, който казваше "шофирайте безопасно, спрете веднага" или нещо подобно", каза Морисън. 

"В крайна сметка стигнах до кръгово кръстовище, което забави колата до около 24 км/ч, а полицейският микробус ме чакаше от другата страна. Влязох в задната част на микробуса. След това един полицейски служител скочи в колата ми и направи нещо и за момент колата изглеждаше неподвижна. След като излязох обаче, те се опитаха да преместят микробуса си и колата продължи да се движи", разказа той.

"Все още нямам представа какво се е случило, но монтьорът ми каза, че никога не е виждал подобно нещо, и реши, че не желае да включва двигателя, за да види какво не е наред." 

Застрахователната компания на Морисън заяви, че в момента разследва инцидента, който е накарал Брайън да се запита дали отново би управлявал друг електромобил.

"Не знам дали ще си взема друг, честно казано, беше ужасяващо преживяване", казва Морисън. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм