Депутатът от Нова Зеландия Крис Хипкинс заяви, че наследяването на Джасинда Ардърн като премиер след шокиращото й решение да подаде оставка представлява "най-голямата отговорност и най-голямата привилегия в живота му".

"Тежестта на тази отговорност все се усеща", каза той, цитиран от Би Би Си.

Джасинда Ардърн: Спах добре за първи път от много време

Опитен депутат и политик, Крис Хипкинс се смята за най-сигурния избор за лейбъристите в момента. Той вече има зад гърба си ресорите образование, справяне с коронавирус ситуации.

В разговор "Гардиън" през 2021 г. той заявява, че една от силните му страни в политиката е "разбирането на начина, по който функционира държавната машина, което съм развивал в продължение на около 20 години".

„Феминистка икона и блестящ лидер“: Коя е Джасинда Ардърн

Но дори и с това политическо минало, бъдещият лидер е изправен пред трудна битка, за да убеди новозеландците, че той е подходящ да ръководят страната за още един мандат, когато те отидат до урните през октомври, подчертава Би Би Си.

Бурни реакции след журналистически въпрос към Сана Марин и Джасинда Ардърн

Откакто пое властта през 2017 г. на 37-годишна възраст и преведе страната през големи кризи - стрелбата в джамията в Крайстчърч, при която загинаха 51 души, изригването на вулкана на Белия остров и пандемията Ковид-19 - Джасинда Ардърн се превърна в символ на новото поколение жени лидери, вдъхновяващи младите жени по целия свят.

Следващите парламентарни избори ще се проведат на 14 октомври.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм