Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн сподели, че е облекчена от решението си да подаде оставка. „Снощи спах добре за първи път от много време“, каза тя.

В четвъртък политикът от Лейбъристката партия обяви през сълзи, че иска да се оттегли от премиерския пост до 7 февруари. „Разбира се, все още преминавам през поредица от емоции. Тъжна съм, но също така се чувствам облекчена“, каза Ардърн пред журналисти на летище Напиер в Нова Зеландия ден по-късно, усмихвайки се. Тя била особено развълнувана от многото благодарствени съобщения, които получила оттогава.

„Феминистка икона и блестящ лидер“: Коя е Джасинда Ардърн

Ардърн каза в четвъртък, че й липсват сили да продължи да бъде министър-председател. „Знам какво е необходимо за тази работа и знам, че вече нямам достатъчно в резервоара. Толкова е просто.“ Ардърн, която стана ръководител на правителството през 2017 г. и бе утвърдена на поста на парламентарните избори през 2020 г., трябваше да преодолее няколко сериозни кризи през последните години.

Нейното справяне с кървавите атаки в Крайстчърч, при които 51 души бяха застреляни в две джамии през 2019 г., й спечелиха голямо признание в чужбина. През декември 2019 г. повече от 20 души загинаха при вулканично изригване на остров Уайт, а коронавирусът удари няколко месеца по-късно страната.

Министър-председателката на Нова Зеландия подава оставка

Ардърн стана майка през 2018 г. и иска да отделя повече време на семейството си в бъдеще. В неделя трябва да бъде избран нов лидер на Лейбъристката партия. Нейн възможен наследник е Крис Хипкинс, който беше министър за ограничаване на пандемията по време на коронакризата. Следващите парламентарни избори ще се проведат на 14 октомври.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм