Джасинда Ардърн или Джасинда Кейт Лорел Ардърн е родена на 26 юли 1980 г., Хамилтън, Нова Зеландия, пише britannica.com. Тя е новозеландски политик, който през август 2017 г. стана лидер на Лейбъристката партия на Нова Зеландия и след това през октомври 2017 г., на 37 години, стана най-младият министър-председател на страната от повече от 150 години.

Министър-председателката на Нова Зеландия подава оставка

Ранен живот и начало в политиката

Втората от две дъщери, родени в мормонско семейство, Ардърн прекарва първите си години в Мурупара, малко градче, известно най-вече като център на дейността на маорските банди, където гледката на „гладни деца, без обувки на краката си“ я вдъхновява да влезе в политиката. Нейният баща - професионален служител на реда, който по-късно (2014 г.) стана върховен комисар на правителството на Нова Зеландия на остров Ниуе, премества семейството си в Моринсвил, югоизточно от Оукланд на Северния остров на Нова Зеландия, където Ардерн посещава основно и средно училище. Тя се записва в университета на Уайкато през 1999 г.

Бурни реакции след журналистически въпрос към Сана Марин и Джасинда Ардърн

15-годишната Джасинда, Снимка: YouTube

Дори преди да получи бакалавърска степен по комуникационни изследвания (2001 г.), Ардерн започва своята връзка с Лейбъристката партия. През 1999 г., на 17-годишна възраст, тя се присъединява към партията и се включва в кампанията за преизбиране на Хари Дуйнховен, лейбърист, член на парламента в квартал Ню Плимут. 

Премиерът на Нова Зеландия отмени сватбата си заради Covid-19

След дипломирането си, Ардърн става част от групата на друг депутат от Лейбъристката партия, Фил Гоф. Този опит води до позиция в кабинета на министър-председателя Хелън Кларк - втората жена, която заема най-високия пост в Нова Зеландия и политическият герой и ментор за Ардърн.

През 2005 г. Ардърн се впуска в „отвъдморско преживяване“, продължително работно пътуване до Великобритания, което е традиционен ритуал за посвещение за децата от средната и висшата класа на Нова Зеландия. Вместо обаче да работи в лондонски пъб или склад и след това да обиколи континента, Ардърн работи две години и половина в кабинета на британския министър-председател Тони Блеър, служейки като асоцииран директор на изпълнителната власт за по-добро регулиране. Основната й отговорност е подобряване на начините, по които местните власти взаимодействат с малкия бизнес. 

Силният пол в политиката: Кои са жените, които пишат история?

През 2007 г. е избрана за президент на Международния съюз на социалистическата младеж (IUSY), позиция, която я отвежда до дестинации като Алжир, Китай, Индия, Израел, Йордания и Ливан.

14-годишната Джасинда Ардърн по TVNZ и години по-късно като корица на книгата на Мадлин Чапман

През 2008 г. Ардърн беше избрана за кандидат на лейбъристите за депутат в окръг Уайкато, място, което исторически беше извън обсега на партията и което Ардърн загуби с около 13 000 гласа. Въпреки това тя влезе в парламента като кандидат-депутат. Смесената пропорционална избирателна система (MMP) в Нова Зеландия позволява на кандидатите, които се борят за районно място, също да бъдат в кандидатската листа на партията, от която 49 депутати се избират пропорционално на броя на гласовете, получени от техните партии. 

Нова Зеландия въведе забрана за бъдещите поколения да купуват тютюн

На 28-годишна възраст Ардърн влиза в Камарата на представителите като най-младия член. В първата си реч тя призова за въвеждане на задължително обучение на езика маори в новозеландските училища и наказа правителството на Нова Зеландия за това, което самата тя определя като „срамен“ отговор на изменението на климата. Освен че беше назначена за говорител на лейбъристите по въпросите на младежта, Ардърн беше назначена в прегледа на разпоредбите и в избирателните комисии по правосъдие и избори.

Ново парти видео: Критиките към финландския премиер продължават

През 2011 г. тя се кандидатира за мястото, представляващо Auckland Central, държано от друга от най-ярките млади звезди на новозеландската политика, Ники Кей от Националната партия на Нова Зеландия -  само с пет месеца по-голям от Ардърн. Кей спечели с малко (717 гласа) надпреварата, наречена „Битката на малките“, но Ардърн отново се завърна в парламента чрез добре позиционирана кандидатска листа. Подкрепата на Ардърн за Дейвид Шиърър в успешния му стремеж за лидерство на лейбъристите й спечели високопоставено назначение като говорител на социалното развитие. През 2014 г. Ардерн отново се изправи срещу Кей за централното място в Окланд, като този път загуби само с 600 гласа. Въпреки това, заемайки позиция номер пет в списъка на лейбъристите, Ардърн лесно се завърна в парламента. Лидерът на лейбъристите Андрю Литъл разшири портфолиото си, за да включи позиции като говорител на изкуствата, културата и наследството, децата, правосъдието и малкия бизнес.

„Нищо незаконно“: Правосъдието във Финландия с позиция за клиповете с Марин

С нарастването на популярността на политическия профил на Ардърн подробностите за нейната личност и личен живот стават по-известни. Противопоставяйки се на позицията на църквата относно хомосексуалността и еднополовите бракове, Ардерн стана мормон със собствени позиции. Тя беше въвлечена в романтична връзка с Кларк Гейфорд, който през 2016 г. стана водещ в риболовна програма. Ардърн описа подхода си към живота като „безмилостно позитивен“.

Нова Зеландия: Правителството предлага данък върху животинските емисии

Ардърн става лидер на партията

През 2017 г. Ардърн регистрира убедителна победа на междинните парламентарни избори за овакантеното място, представляващо солидно лейбъристкия район на Маунт Албърт в Окланд. Когато заместник-лидерът на лейбъристите, Анет Кинг, обяви оставката си, Ардърн беше единодушно избрана за неин заместник. Междувременно, с наближаването на общите парламентарни избори, насрочени за септември 2017 г., резултатите на лейбъристите в анкетите за предпочитания бяха ужасни. Дори след около девет последователни години с Националната партия на власт, изглеждаше, че няма голям интерес сред избирателите да се опитат да управляват лейбъристката партия. Две проучвания през юли показаха, че подкрепата за лейбъристката партия е по-малко от 25 процента - около 6 процента по-лошо от позицията на партията в проучването през юни. Остават по-малко от два месеца преди изборите, Литъл се оттегля като лидер, но не и преди да осигури обещанието на Ардърн да се кандидатира като заместник (според съобщенията, тя е отказала седем пъти, преди да се съгласи). Без съпротива, Ардърн е избран за лидер на 1 август.

Къде са законни еднополовите бракове и сурогатното майчинство?

Изборът на Джасинда Ардърн през 2017 г.

Така започва бурният спринт на Ардърн, след като замени Бил Инглиш от Националната партия като министър-председател. Нейният харизматичен оптимизъм, сила и чар бързо заредиха гласоподавателите, особено жените и младите и в отговор на това броят на симпатизантите на лейбъристите се повиши. По отношение на проблемите Ардърн призова за безплатно университетско образование, намаляване на имиграцията, декриминализиране на абортите и създаване на нови програми за облекчаване на бедността сред децата. По-общо казано, тя обеща „по-справедлива сделка“ за маргинализираните. Експерти започнаха да характеризират Ардърн като политик „рок звезда“ от типа на канадския премиер Джъстин Трюдо и бившия президент на САЩ Барак Обама.

Човешки останки са открити в куфари в Нова Зеландия

Тя се превърна в нещо като феминистка икона след отговора си на въпрос на интервюиращ дали планира да има деца. Първоначално Ардерн каза, че няма проблем да отговори на въпроса. На следващия ден обаче, когато друг интервюиращ намекна, че работодателите имат право да знаят дали бъдещите служители планират да си вземат отпуск от работа, за да имат деца, Ардърн отговори много по-категорично:

Нова Зеландия въвежда нова виза за мигранти инвеститори

"Реших да говоря за това, това беше мой избор, но за други жени е напълно неприемливо през 2017 г. да се твърди, че жените трябва да отговарят на този въпрос на работното място. Дали да има деца, или не и кога да се случи това, е решение изцяло на жената. То не трябва да предопределя или да ги ограничава във възможностите за работа."

Нова Зеландия забрани със закон смяната на пола

През юни 2018 г. Ардърн роди първото си дете, момиче. Така тя стана първият лидер на държава от близо 30 години, родила, докато е на поста.

Джасида и нейната дъщеря, Снимка: Getty Images

Атаките срещу джамии през март 2019 г. 

През март 2019 г. Ардърн беше призована да ръководи и утеши страната си след това, което тя определи като един от „най-мрачните дни“, след атака срещу джамия в Централен Крайстчърч и друга срещу джамия в предградието Линууд по време на обедните молитви на 15 март. Това доведе до загуба на най-малко 50 живота и наранявания на около 50 други лица. И в двата случая се твърди, че нападателят е бил 28-годишен австралийски гражданин, привърженик на бялата раса, който е публикувал антиимигрантски манифест от 74 страници в социалните медии, непосредствено преди да започне атаката си с автомати и пушки. Преди да бъде заловен от полицията, стрелецът, който предаваше атаката срещу първата джамия във Facebook, очевидно използвайки камера, монтирана на главата, беше убил 42 души в първата джамия и още 8 във втората, на около 5 км разстояние. Според неговия манифест, изпълнен с омраза, предполагаемият нападател е дошъл в Нова Зеландия, специално за да предприеме атаките.

Десетки жертви при атентат в Нова Зеландия

Трагедията беше особено разтърсваща в страна с репутация на гостоприемна за имигранти. Ардърн определи нападението като „терористична атака“. Обръщайки се към страната, тя заяви:

"Не сме били мишена, защото сме сигурно пристанище за онези, които мразят. Ние не бяхме избрани за този акт на насилие, защото одобряваме расизма, защото сме анклав за екстремизъм. Бяхме избрани поради самия факт, че не сме нито едно от тези неща – защото представляваме разнообразие, доброта, състрадание, дом за тези, които споделят нашите ценности, убежище за тези, които се нуждаят от него."

За балканската следа и българската връзка в кървавия атентат в Нова Зеландия

След това тя призова за промени в законите за оръжията в Нова Зеландия, изявление, което изглежда срещна широко одобрение в страна, където притежанието на оръжие е широко разпространено.

Трагедията в джамиите, отговор на пандемията от Ковид и избори за втори мандат

Състрадателният, но силен отговор на Ардърн срещу нападенията в джамиите, й спечели похвала от цял ​​свят, както и нейната спокойна, премерена реакция, когато трагедия отново сполетя страната през декември 2019 г. Тогава вулканична експлозия на отдалечен остров Уакари/Уайт Айлънд отне 21 живота. По време на изригването 47 души (приключенски туристи и водачи) са били на необитаемия остров. Снимките на Ардърн, утешаваща с прегръдки близките на загиналите, станаха емблематични.

Нова Зеландия представи план за отваряне на страната

Снимка: Getty Images

Независимо от положителното възприемане в чужбина на ръководството на Ардърн, много новозеландци изглежда не са доволни от резултатите на министър-председателя за справяне с недостига на жилища и детската бедност, проблеми, които тя обеща да реши.

20 не толкова известни факта за Нова Зеландия

Що се касае до Ковид кризата, Нова Зеландия реагира бързо и решително, като спря чуждестранните посещения в средата на март 2020 (превръщайки се в една от първите държави, които затвориха границите си в отговор на глобалната заплаха за здравето) и налагане на строго национално блокиране, когато бяха потвърдени малко над 100 случая на Ковид-19. В този процес икономиката на страната, зависима от туризма, претърпя тежък исторически удар. БВП се срина с повече от 12 процента през тримесечието през юни 2020 г. Това бе най-стръмният тримесечен спад в историята на икономиката на Нова Зеландия.

В същото време обаче този драконовски отговор на общественото здраве доведе до забележителни резултати, тъй като Нова Зеландия овладя огнището бързо и старателно.  

85% от жителите на Тонга са засегнати от изригването на вулкана

Гласоподавателите възнаградиха Ардърн, като й осигуриха убедителна победа. След като събраха около 49 процента от гласовете, лейбъристите се представиха най-добре на изборите от половин век и се превърнаха в първата партия след въвеждането на пропорционалното представителство през 1993 г., която успя да формира правителство на мнозинството без коалиционен партньор. Въпреки това Зелената партия, която беше част от управляващата коалиция на Ардърн, увеличи своя дял от гласовете от 6 процента на последните избори на 8 процента на тези. Всичко това дойде за сметка на опозиционната Национална партия, която падна от 44 процента от гласовете на изборите през 2017 г. до 27 процента.

В победната си реч Ардърн се обърна към всички новозеландци:

Австралия и Нова Зеландия отпразнуваха настъпването на 2022 година (снимки/видео)

"Живеем във все по-поляризиран свят. Място, където все повече и повече хората губят способността да виждат гледната точка на другия. Надявам се, че тези избори в Нова Зеландия са показали, че това не сме ние. Че като нация можем да слушаме и да обсъждаме. В края на краищата ние сме твърде малки, за да изгубим от поглед гледната точка на другите хора."

Краят на едно блестящо лидерство

Обявяването на оставката й, Снимка: Getty Images

В четъвртък министър-председателката на Нова Зеландия обяви, че ще се оттегли от поста до 7 февруари. Ардърн направи изненадващото съобщение по време на първата си пресконференция за 2023 г.

"Да бъда министър-председател беше най-голямата чест в живота ми и искам да благодаря на новозеландците за огромната привилегия да ръководя страната през последните пет години и половина", каза Ардърн през сълзи.

Новозеландец бе ваксиниран 10 пъти за един ден

"Със заемането на такава привилегирована роля идва и отговорността, включително и отговорността да знаеш кога си правилният човек да ръководиш, а също и кога не си", каза 42-годишната Ардърн. 

Оставката й ще влезе в сила след назначаването на нов министър-председател. 

Гласуването за избор на нов лидер на Лейбъристката партия ще се проведе в неделя.

Днес Джасинда Ардърн съобщи още, че парламентарните избори ще се произведат на 14 октомври.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм