Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн бе принудена да обяви отлагането на сватбата си в неделя поради нови ограничения, въведени от нейното правителство в опит за справяне с разрастването отново на епидемията от Covid-19 и варианта Омикрон.

„Сватбата няма да се състои“, потвърди тя, след като уточни тези нови ограничения, включително ограничение до 100 души, напълно ваксинирани, за всяко събиране или събитие, пише АФП.

Над 6600 случая на Ковид у нас за последното денонощие

Току-що се присъединих към много други новозеландци, които са преминали през подобно преживяване поради пандемията и съжалявам за всеки, който е изправен пред такъв сценарий“, каза тя.

Появата на девет случая на заразяване с варианта Омикрон сред членовете на едно семейство, пътувало между няколко града, за да отиде на сватба, както сред тези на бордния екипаж на един от полетите, на които е пътувало семейството, принуди новозеландското правителство да наложи нови ограничения от тази неделя.

Джасинда Ардърн и нейният дългогодишен спътник Кларк Гейфорд никога не са обявявали датата на сватбата си, но се очакваше тя да бъде през следващите седмици.

Новите ограничения, които включват и носенето на маски на открито, ще бъдат в сила поне до края на следващия месец.

„C'est la vie“, отговори г-жа Ардърн, когато бе попитана за тези ограничения и последиците от тях за собствения й брак.

„Не съм по-различна от хилядите други новозеландци, които са преживели много по-опустошителни ситуации поради пандемията, включително особено болезнената да не могат да бъдат с близки, които са сериозно болни“, добави тя.

Нова Зеландия, по-скоро пощадена от епидемията от Covid-19, официално регистрира 15 104 случая на заразяване и 52 смъртни случая от началото на пандемията. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук