През последните 100 години жените започнаха да заемат все по-важна роля в политиката. Поемането на ключови длъжности от дами постепенно се превърна от изключение в норма, а имена като Маргарет Тачър се отпечатаха завинаги в учебниците по история като най-влиятелни за времето си. Днес около 40% от депутатските места в Европейския парламент се заемат от жени, а на национално равнище ставаме все по-често свидетели на първи жени президенти и министър-председатели.

Фон дер Лайен: Хърватия може да се гордее с влизането си в еврозоната и Шенген

Политическата реализация на една жена никога не е била по-лесна в историята, но тя все пак си остава трудна задача във високо конкурентния свят и по-консервативните общества. Ето защо, освен най-популярните примери, сме включили и жени политици, които са успели да се реализират и в по-малки държави.Камала Харис

Очевидно е, че няма по-добър пример за влиятелна жена в политиката от вицепрезидента на САЩ.

Камала Харис ще посети демилитаризираната зона на Корея

На 56-годишна възраст тя е истинска сила в политиката. Тя е първата жена вицепрезидент в САЩ, което я прави и най-високопоставената дама, избирана за длъжностно лице в американската история.

Преди това тя е била главен прокурор на Калифорния, а днес разполага с цялата власт, която произтича от поста на заместник на президента на най-влиятелната страна в света.

И Окасио-Кортес танцува в подкрепа на Сана Марин (видео)

Александрия Оказио-Кортес

Едва ли има човек, който да не е чувал за Кортес през последните години. Тя е едно от "остриетата" на Демократите в САЩ и най-изявен защитник на всичко ляво. Популярността си набира след множество пламенни речи и конфронтации с членове на Републиканската партия.

Кортес подкрепя общественото здравеопазване, безплатното обучение в държавните колежи, премахването на имиграционната и митническата служба на САЩ и анулирането на студентските дългове, наред с много други неолиберални политики. Тя изрично подкрепя всички права на LGBTQ+ общността, включително правата на транссексуалните хора.

Кортес е и новатор в областта на социалните медии. Неотдавнашният ѝ стрийм на играта Among Us в Twitch имаше над 400 000 зрители! Включваме Кортес в класацията не толкова заради заеманата от нея длъжност, колкото заради потенциала й за влияние върху все повече млади хора.

Фон дер Лайен е най-влиятелната жена на годината, според „Форбс“

Урсула фон дер Лайен

Ако предходните две дами представляваха твърдо левия спектър на политическия компас, то Урсула фон дер Лайен безспорно е една от силните жени на дясното. Фон дер Лайен членува в германската партия Християндемократически съюз (ХДС), която на свой ред е член на Европейската народна партия (ЕНП). Тя е първата жена министър на отбраната на Германия, а през 2019 г. става първата дама, която заема поста председател на Европейската комисия.

Историческият период, в който тя встъпва в длъжност, безмилостно й налага да се превърне в една от най-силните и влиятелни жени в политиката. Пандемията от Ковид и войната в Украйна поставят препятствия пред нея, Европейския съюз и света, срещу които много мъже биха се страхували да се изправят.

Нова Зеландия с по-строга позиция спрямо протестиращите срещу Kовид-19 ограниченията

Джасинда Ардерн

Министър-председателят на Нова Зеландия е най-младата жена, избирана някога за ръководител на правителство. Също така е едва вторият ръководител на правителство, който ражда, докато е на поста си.

Втората половина на мандата й съвпада с глобалните сътресения, на които всички станахме свидетели. Ардерн се прослави в цял свят с отличната си реакция срещу пандемията Ковид-19, която реакция е една от най-успешните в света. 

„Италия е част от Европа“: Мелони с първа реч пред парламента

Джорджа Мелони

Още една силна дама от десния спектър на политическото поле. Джорджа Мелони е първата жена, заемаща длъжността министър-председател на Италия. Нейните консервативни възгледи и реторика я изкарват сред водещите политически фигури в Италия.

Категоричните й позиции, свързани с ваксините, абортите и еднополовите бракове я превръщат в една от най-популярните фигури сред консервативните и крайно десните среди в Италия. Позицията й на ръководител на една от големите и влиятелни Средиземноморски държави без съмнение я поставя в челните позиции по влиятелност в света.

Шефът на СЗО: Не мога да помогна на гладуващото си етиопско семейство

Сахле-Ворк Зеуде

Настоящият президент на Етиопия е първата жена, избрана на този пост. Преди това тя е била посланик на Етиопия в Сенегал, Джибути и Франция.

Работила е и като представител на Етиопия в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Продължава да се бори за равенство между половете в Етиопия, както и за опазване на околната среда. 

Кристин Лагард иска управителният съвет на ЕЦБ „да говори по-малко и да слуша повече“

Кристин Лагард

Неизменното присъствие на Лагард в топ 10 на Форбс за най-влиятелни жени през последните 12 години само доказва способностите й да бъде истински лидер.

Тя е френски политик от дясно-центристкия спектър и към момента стои начело на Европейската централна банка. Историческите събития от последните две години, които неумолимо задвижиха света към глобална рецесия и нарастваща инфлация определено придават все по-голяма значимост на Лагард в ролята й на председател на ЕЦБ.

Лагард: Ще направя всичко необходимо, за да се преборим с инфлацията

Зузана Чапутова

Словашкият президент Чапутова е най-младият президент, избиран някога в Словакия. Тя е голям защитник на правата на ЛГБТ+ обществото, включително осиновяването и еднополовите партньорства.

Тя също така се фокусира върху борбата с изменението на климата и планира постепенно да преустанови добива на въглища в Словакия през следващите три години. През 2016 г., преди да бъде избрана за президент, тя дори получи наградата "Голдман" за опазване на околната среда.

Жените на власт в Европа

Тя се бори за инициативи, които да направят правосъдната система по-справедлива, и иска някои от правосъдните институции в Словакия да станат публично управлявани.

Снимки: Wikipedia 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм