Хърватия може да се гордее с влизането си в еврозоната и Шенгенското пространство, защото това ще привлече инвестиции и ще спомогне за създаването на работни места и растеж, а Хърватия може да се превърне в европейски център за възобновяеми енергийни източници, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за агенция Хина.

Фон дер Лайен ще посети Хърватия на Нова година, когато се премахват контролно-пропускателните пунктове и се отменя граничният контрол по границата на Хърватия със Словения и Унгария и когато страната въвежда общата европейска валута като платежно средство.

Хърватия премахва от първи януари 73 гранични пункта

Фон дер Лайен подчерта, че хърватите са работили много усилено, за да дойде този ден.

"Знам колко усилия бяха необходими, за да се изпълнят всички изисквания за присъединяване към Шенген и да се осъществят реформите, необходими за присъединяване към еврозоната. Можете да се гордеете с това", посочи тя. 

С тази стъпка Хърватия завършва своята пълна европейска интеграция и ще се радва на някои от най-добрите предимства, които ЕС може да предостави, добави председателката на ЕК.

Букурещ: Решението за Шенген е несправедливо

"Това е не само голямо постижение за Хърватия. Това е още едно доказателство за силата и единството на нашия Съюз. С присъединяването на Хърватия към еврозоната 20 държави членки на ЕС и 347 милиона граждани на ЕС ще използват общата валута на ЕС. Това ще ни даде още по-голямо влияние на международната сцена", каза Фон дер Лайен. 

Разширеното Шенгенско пространство ще направи Европа по-силна и по-просперираща, като сближи хората и улесни бизнеса, добави тя. 

Запитана за краткосрочните и средносрочните перспективи пред Хърватия да настигне средноевропейското равнище по отношение на стандарта на живот, председателката на ЕК заяви, че Хърватия постоянно намалява разликата със средния за ЕС стандарт на живот от присъединяването си преди 10 години насам.

Радев: България и Румъния ще влязат в Шенген догодина, ако работят усилено

Фон дер Лайен подчерта, че Хърватия може да изиграе голяма роля в прехода към чисти енергийни източници, което е важно за осигуряването на енергийната независимост на Европа в контекста на войната в Украйна.

"От водната енергия до слънчевата и вятърната: вашият потенциал е невероятен. Вие вече сте една от водещите страни в ЕС по отношение на използването на възобновяеми енергийни източници. И можете да се превърнете в истински европейски център за възобновяема енергия. Това ще бъде от полза за вашата индустрия и за Европа като цяло", заяви председателката на ЕК.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм