Хърватският вътрешен министър Давор Божинович каза днес, че от 1 януари 2023 г. ще бъде премахнат граничният контрол на общо 73 гранични пункта, намиращи се на хърватската граница със Словения и Унгария, предаде агенция Хина.

Това означава, че хърватските граждани вече няма да трябва да показват документи при преминаване на границата“, каза Божинович, докато представяше измененията в законите за чужденците и преминаването на държавната граница в парламента.

След разговор с Фон дер Лайен: Радев очаква да влезем в Шенген през 2023 г.

Той уточни, че има 15 гранични пункта към Унгария и 58 към Словения.

Миналата седмица Съветът по вътрешни работи и правосъдието на ЕС потвърди, че Хърватия става 27-ият член на Шенгенското пространство.

„Това беше труден процес, в който Хърватия изпълни 281 критерия за четири години“, припомни Божинович.

След разговор с Фон дер Лайен: Радев очаква да влезем в Шенген през 2023 г.

Министърът също така подчерта, че страните членки трябва да премахнат всички пречки, които биха могли да възпрепятстват безпроблемния пътнически поток на граничните пунктове на вътрешните граници. „Това означава, че Хърватия ще направи същото, за да осигури безпроблемния поток на хора и стоки“, уточни министърът.

За разлика от граничния контрол на сухопътните и морските граници, който ще бъде премахнат със страните от Шенген в първия ден на 2023 г., граничният контрол на летищата ще бъде премахнат на 26 март.

Букурещ: Решението за Шенген е несправедливо

„Датите са различни, защото зимното и лятното разписание на полетите вече са установени на международно ниво“, обясни Божинович.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм