Ремонтираният и изцяло обновен общински театър „Апостол Карамитев“ в Димитровград наесен отново ще посрещне публика след продължилите повече от 2 години строителни и реставрационни дейности. Това съобщиха на пресконференция днес кметът Иво Димов, директорът на театъра Димитър Атанасов и екипа по проекта.

2 454 455 лв. е общата му стойност. Той запазва съществуващата планова схема и функционална обвързаност на помещенията, като изцяло е ремонтиран театралният салон и сцената с въртящ кръг, сменени са столовете, при което местата намаляват с около 100 и вече са 341. Нови- последна дума на техниката, са също озвучителната и осветителна системи, оповестителната, отоплителната, пожароизвестителна и пожарогасителна инсталации, електрическата, водопроводна и канализационна, вентилационната инсталации, като е изградено и видеонаблюдение. Осигурена е и достъпна архитектурна среда за хора с двигателни затруднения. Запазена е и петолъчката на тавана в театралния салон, като орнаментите са реставрирани.

Този наистина знаков за Димитровград проект трябваше да приключи на 12 юни, след 7-месечното удължаване на сроковете. Готови сме на 99 процента и предстои да подадем искане до ДНСК за държавна приемателна комисия, тъй като е обект от трета категория, коментира кметът Иво Димов.

Той благодари на всички, ангажирани с разработването и изпълнението на проекта, като не скри, че предвид много странични фактори при работата са възникнали редица перипетии и въпросителни.  Очакванията са в края на юли или началото на август да бъде издаден Акт 16 и от септември театърът отново да отвори врати. Сега той отговаря на всички съвременни изисквания и Димитровград може да се гордее, коментира още Иво Димов.

В театралния салон са монтирани новите столове, които общината закупи след като отхвърли доставените от фирмата-изпълнител, за които кметът и екипа бяха категорични, че не отговарят на заложените изисквания. Сагата продължава в съда, след като от фирмата обжалват, но това не е от толкова съществено значение. Разликата между закупените от нас и доставените е около 40 000 лв., допълни Димов. Старите столове, които са първите от Народния театър, са прибрани и съхранени, като тепърва ще обмисляме какво ще правим с тях, тъй като голяма част се нуждаят от реставрация, коментира кметът.

Предстоят довършителни работи по интериора, които общината финансира. Идеята е във фоайето да бъдат подредени картини от фонда на галерията „Петко Чурчулиев“, като в момента с това се занимават художниците Стефан и Аглика Чурчулиеви.

Изключително съм доволен от резултатите, увери и директорът на театъра Димитър Атанасов. Наесен театърът ще представи и собствена продукция, като вече има едно детско представление и две за възрастни. В едното участват 8 млади актьори завършили миналата година. Работи се по още едно детско и едно за възрастни, съобщи Атанасов. Очакванията са от септември театърът вече да има и собствена трупа, както и да бъдат създадени детско театрална и любителска школи.

Най-важното е да изпълним с живот и съдържание тази сграда, след основния ремонт, какъвто не е правен от настаняването на театъра в нея, коментира кметът Иво Димов.

Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ има над 70-годишна история. Създаден е през 1953 г. с указ на Държавния съвет. През 1964 г. е закрит, а през 1972 г. – възстановен отново, като Държавен драматичен театър. През 1994 г. е трансформиран в държавна открита сцена, а от 2011 г. е със статут на общински театър.