Задържаният председател на Национално движение „Русофили“ в Пловдив и член на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП Златомир Дьовленски е пуснат на свобода срещу гаранция от 5000 лева. Той бе единият от двамата арестувани в Пловдив за разгласяване на информация, която е държавна тайна. Другото лице е бивш служител на община Родопи, където работи в момента Дьовленски като младши експерт. Прокуратурата им е повдигнала обвинение. От пловдивската структура на БСП реагираха остро на задържането на Златомир Дьовленски. От социалистическата партия съзряха политическа атака в ареста му и определиха нахлуването на службите в дома му като проява на полицейската държава, в която няма свобода на словото и действията.

С протест започна разпоредителното заседание срещу  30-годишния Рангел Бизюрев, обвинен в убийство на 24-годишния Димитър Малинов от село Цалапица. Близките на убития младеж се събраха пред Съда в Пловдив, за да поискат за пореден път доживотен затвор за извършителя на тежкото престъпление. Припомням, че Рангел Бизюрев успя да напусне България 4 дни след убийството и близо 4 месеца по-късно беше задържан в провинциално градче в Дания. Борислав и Валентин Динкови са в пловдивския арест, а близките на  Димитър Малинов, който беше намерен безжизнен под купчина със строителни отпадъци, продължават да настояват обвинението срещу тях да бъде променено в съучастие. За тежко умишлено престъпление, в което Рангел Бизюрев е обвинен, Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Движението по новия мост край Първомай ще бъде ограничено от днес до 12 юли, за полагане на асфалт. Превозните средства ще се пренасочват през Стара Загора – Поповица - Пловдив – Свиленград, съобщиха от АПИ.

Гражданите в Пазарджик и общината ще могат лесно да проверят кога предстои миене на улиците и сметоизвозване за всеки район на града и селата. От местната управа се надяват това да помогне както за планирането на тези дейности, така и за контрол и възможност за реакция при необходимост. Информацията ще се публикува регулярно в новата секция „Чистота“ на сайта на Община Пазарджик. Ще се качват графиците за предстоящо сметоизвозване, ръчно метене и миене на обществени пространства. Екипът на Община Пазарджик вярва, че с тази нова инициатива ще успее да подобри комуникацията с жителите и ще допринесе за един по-чист и приятен град.

21-тo издaниe нa Гaйдapcĸoтo нaдcвиpвaнe и тpaдициoнния cъбop нa poдoвeтe, щe cъбepe вcичĸи пoceтитeли oтнoвo нa Илиндeнcĸитe пoляни нaд ceлo Гeлa нa 2, 3 и 4 aвгycт 2024 г. Tpиднeвнaтa пpoгpaмa вĸлючвa и мнoгo изнeнaди, мeждy ĸoитo ĸoнĸypc зa нaй-дългo cвиpeнe нa гaйдa бeз пoчивĸa. Cмeлчaцитe пpoфecиoнaлиcти и любитeли щe мoгaт дa пoĸaжaт любoвтa cи ĸъм cвиpeнeтo нa гaйдa, ĸaтo ce oпитaт дa издъpжaт дa cвиpят в пpaвилeн тoн нa нeя възмoжнo нaй-дългo. Идeятa щe ce peaлизиpa зa пъpви път пo вpeмe нa cъбopa в Гeлa, ĸaтo пoдгoтoвĸa зa пocтaвянe нa peĸopд нa Гинec. Aĸцeнт тpaдициoннo щe бъдaт и poдoвитe cpeщи нa cтapитe мecтни фaмилии, ĸoитo зaeднo c вcичĸи пoceтитeли щe ceднaт нa paздyмĸa и щe ce вeceлят c xopoвoднaта пpoгpaмa. Зa любитeлитe нa ĸъмпингyвaнeтo cpeд пpиpoдaтa щe имa oбocoбeн и пaлaтĸoв лaгep.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Искра Койчева