Президентът на Република Словения Наташа Пирц Мусар ще посети днес Пловдив. В сградата на общината в 11:00 ч. тя ще се срещне с кмета Костадин Димитров, а по-късно, от 14:00 ч., в 4-а аудитория на Ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Наташа Пирц Мусар ще разговаря със студенти. Посещението ѝ в Пловдив е част от тридневната официална визита на словенския държавен глава в България.

В Пловдив северното платно на бул. „Дунав“ в отсечката между ул. „Победа“ и бул. „Васил Априлов“ в момента е затворено за движение, информират от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Причината е полагането на последния пласт асфалт. Очаква се работата да приключи в рамките на днешния ден и от утре движението да бъде възстановено.

Таксиметровите шофьори в Пловдив са готови сами да купят и поставят пътни знаци и боя за стоянките! За това алармират от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи (НАЗПТВ). Вече 4 години таксиметровите шофьори в Пловдив се борят с липсата на таксиметрови стоянки в града. Още през 2020 г. от общината са обещали на таксиджиите, че проблемът ще бъде решен, но до момента не е направено почти нищо в тази насока, казват в писмо до медиите от Асоциацията. На 10.08.2020 г. общинската администрация е обявила, че ще се проведе обществена поръчка за избор на фирма за доставка на пътни знаци, но тя все още не е финализирана. На 12.01.2024 г. таксиметровите водачи са изпратили писмо до кмета Костадин  Димитров, в което искат среща, за да обсъдят проблема. До момента те не са получили отговор от него. Липсата на таксиметрови стоянки създава хаос и затруднява работата на шофьорите на таксита, казват още от Националната асоциация. „Принудени сме да търсим места за паркиране, което често е невъзможно, а в някои случаи води до глоби за водачите“, жалват се още таксиджиите. „Готови сме да участваме в конструктивен диалог с общината, за да се намери решение на проблема“, допълват от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи.

Професията на учителя в България е под огромен натиск, със значителен брой работещи учители и директори в пенсионна възраст, съобщават от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Почти 10% от учителите и 20% от директорите са в тази категория. В някои градове като София, Варна и Стара Загора, тези числа са още по-високи. Пловдив е на 4-то място по работещи пенсионери в училищата. Образователната система се бори да привлече нови директори за 276 училища в страната, но кандидатите са малко, като за 33 школа интересът към директорския пост е нулев. Според 90,1% от участниците в национално изследване на Синдикат „Образование“, връщането на изикването за концепция за стратегическо управление на институцията за период от три години, която беше изисквана преди четвърт век, е грешка, лишена е от експертна логика. Въпреки заплатите над средната за страната, младите учители не са заинтересовани поради нарастващите задължения и честите обвинения от институции и родители. Докато учителите не получат необходимите инструменти за дисциплина в клас и свобода в работата си, младите няма да остават в системата, считат от Синдикат „Образование“.

Иновациите имат нужда от дух, сърце, креативност и цветно въображение. Това споделиха учениците от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, където се проведе ІV Регионална среща на иновативните училища от областта. Темата бе “Партньорството – катализатор на идеи и успешни практики“. 12 училища взеха участие в еднодневния форум за иновативно образование. Участниците представиха своите постижения в областта на математиката, технологиите, професионалното обучение, природните науки, гражданското образование, личностно развитие и дигитализацията. Част от училищата акцентираха върху ограмотяването по английски език, споделиха и опита си за ученето чрез игра.

Ръст на туристите отчитат в Смолянско. Над 70 хил. са нощувките в хотели и места за настаняване в региона през декември миналата година, като 92% са били от български клиенти. Данните са на Териториалното статистическо бюро в Смолян. Посетилите областта туристи са с 6,9 % повече в сравнение с декември 2022 г. Приходите от нощувки от през декември 2023 г. са 4,4 млн. лв., регистрирайки ръст от 27,6 %. 1805 чуждестранни туристи са почивали в Смолянско преди Нова година. Те са били предимно гърци, румънци и ирландци и са похарчили в региона 462 хил. лв.

Информации на Адриан Кулев и Петър Тодоров