Операта и Летище Пловдив ще подпишат меморандум за сътрудничество. Той ще очертае възможностите за промотиране на културните забележителности на региона и фестивалните събития на пловдивската опера. Планирани са инициативи на територията на аеропорта, които да присъстват в общ културен календар. На срещата с директора на операта Диан Чобанов, изпълнителният директор на летището Дойчин Ангелов маркира и възможността Държавната Опера да придобие членство във Фонда за развитие на Летище Пловдив. Към момента в него членуват 9 общини и три частни дружества. Водят се преговори за разкриване на нови линии от Летище Пловдив до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия, Испания, Франция, Австрия и Великобритания. През март ще бъдат проведени срещи и с по-големите български общности зад граница, за намиране на възможности за разкриване на авиолинии до техните градове.

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар посети Пловдив днес и се срещна с кмета Костадин Димитров. Той представи Пловдив като град с богата история и култура, и подчерта връзката между Пловдив и Словения, започнала с работата на словенския езиковед Антон Безеншек. Президентът Мусар изрази радостта си от посещението в града на тепетата. Двамата с кмета Костадин Димитров се обединиха около становището, че и Словения, и България, като членове на ЕС и НАТО, имат общи цели, сред които са евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, сигурност и стабилност в региона. Делегацията посети някои от историческите забележителности на града и отдаде почит пред паметника на Безеншек в Цар Симеоновата градина.

Временна организация на движението е въведена от днес до 20 март по ул. „Пеньо Пенев“ и ул. „Поручик Боян Ботев“ в пловдивския район „Тракия“. Причината са строително-монтажни работи по изпълнение на проекта за изграждане на нова улична мрежа със свързваща инфраструктура в района. Ще се работи поетапно. Движението на моторни превозни средства няма да бъде спирано, но шофьорите трябва да управляват автомобилите си с повишено внимание, предупреждават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. 

Проверки върху обработването на дървесните видове, възпрепятстващи реконструкцията на ул. „Рогошко шосе“ в Пловдив осъществи кметът на район „Северен“ Венцислава Любенова съвместно с фирмата изпълнител и ОП „Градини и паркове“. През последната седмица със служители на Общинска полиция и Пловдивски общински инспекторат са реализирани и проверки в района, във връзка с разхождането на домашни кучета на нерегламентирани за тази дейност места. Инспектирани са нерегламентирани сметища на частни терени и на място са връчени предписания за тяхното почистване от собствениците. При ежедневните проверки са глобени и недобросъвестни граждани, които горят отпадъци или паркират автомобилите си в зелени площи. Районният кмет на „Северен“ Венцислава Любенова прозовава съкварталците си да продължават да подават сигнали за нередности, за да стане районът чист и безопасен за всички.

Почетен знак на Президента на Република България получи навръх 80-годишния си юбилей председателят на Съвета по туризъм в Пловдив, общественик и бизнесмен Любозар Фратев. Високото отличие бе голяма изненада и за самия рожденик. То бе връчено по време на тържествена вечеря в Гранд хотел Пловдив, разбра Дарик. Преди дни Любозар Фратев бе удостоен и с отличието „Почетен гражданин на Пловдив“. Признанията са за сериозния му принос в популяризирането на Града на тепетата като туристическа дестинация и столица на културата. Фондацията му „Балкански културен форум“ издаде редица книги през последните години, свързани с историята на Пловдив. Той и екипът му са и в основата на инициативата за изграждане на Дом за пловдивската опера. Любозар Фратев е инициатор и на ежегодните празници „Дефиле на младото вино” и „Вино и гурме“.

Регионалната здравна инспекция в Смолян обявява литературен конкурс сред гимназистите в областта по повод на отминаващия февруари като „Месец на трезвеността“. Конкурсът е под традиционното мото „СМАРТ.АРТ“ и цели да насочи вниманието към предотвратяването на ранната употреба на алкохол. Учениците могат да участват с есе, стихотворение или разказ на тема „БезАлкохолно“, и да отправят послание към връстниците си за многобройните ползи от избора да отложат пиенето и да намерят други по-пълноценни начини да се изявяват, забавляват и релаксират. Събирането на предложенията ще продължи до 29 март. Победителите ще бъдат определени от експертно жури и ще получат наградите си по случай Световния ден на здравето, 7 април.

29-годишен мъж е в критично състояние в пловдивска болница, след като се разби с мотоциклет „ИЖ“ край Хисаря. Случката станала вчера около обяд, когато младежът се развихрил по полето с нерегистрирания си мотор, без да носи каска. При една от опасните му офроуд каскади, той загубил контрол и паднал на земята, като е получил тежка травма на главата. При проверката на полицията се оказало, че мъжът няма свидетелство за правоуправление. По случая е започнато разследване.

Нелегален цех за обработка на тютюн е разкрит в Пловдив. При акцията на полицията са задържани трима души, иззети са почти 230 кг тютюневи листа, готова продукция и голямо количество контрабандни цигари.

Информации на Адриан Кулев, Лалка Златанова и Петър Тодоров