Кметът Костадин Димитров посрещна в Община Пловдив президента на Република Словения Наташа Пирц Мусар, която е на посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев.

На срещата присъстваха още извънредният и пълномощен посланик на Словения у нас Н. Пр. Наташа Бергел, извънредният и пълномощен посланик на България в Словения Н. Пр. Красимир Божанов, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, заместник-кметът по финанси и стопански дейности Женя Петкова, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и представители на Президентството. 

Костадин Димитров запозна президента на Словения Наташа Пирц Мусар с емблематичните за Пловдив факти, които го правят толкова забележителен и уникален.

„Пловдив е многолик град - пример за толерантност и разбирателство на различни религии и етноси, които от години съжителстват заедно. Той е водеща туристическа дестинация с богато архитектурно и културно наследство, което свидетелства за хилядолетна история през различните епохи и цивилизации от античността до днес. Пловдив е и център на индустрията, който непрекъснато се разраства, а ситуираната тук Тракия икономическа зона е една от най-големите в страната. През 2014 година Пловдив бе избран за Европейски град на спорт, а през 2019 година - за Европейска културна столица“, посочи кметът на Пловдив.

Той изтъкна, че приятелството между Пловдив и Словения започва преди повече от век, с дейността на словенския езиковед, публицист, стенограф и основател на Певческото дружество под тепетата Антон Безеншек.

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар изрази радостта си от факта, че първото й официално посещение извън София е именно в Пловдив – градът, който пази паметта на словенеца Антон Безеншек. 

Двамата с кмета Костадин Димитров се обединиха около становището, че и Словения, и България, като членове на ЕС и НАТО, имат общи цели, сред които са евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, сигурност и стабилност в региона. 

„Радвам се, че посетих града, в който е пуснал корени словенският езиковед Антон Безеншек. Благодаря на Пловдив, че се грижи за неговия паметник“. Това написа президентът на Словения в почетната книга на Община Пловдив.

Делегацията, водена от Наташа Пирц Мусар и Костадин Димитров, разгледа Античния одеон на Филипопол и посети паметника на Антон Безеншек в Цар-Симеоновата градина, където бе посрещната с песента „Словения, откъде е красотата ти?“, изпълнена от Девическия хор „Евмолпея“.

Историкът д-р Стефан Шивачев разказа за живота на словенския езиковед, публицист и стенограф, който преподава в пловдивски гимназии, като въвежда предмета „Етика“ в учебния план и прилага съвременни методики за преподаване на чужди езици.

За делото на Антон Безеншек говори и Димитър Райчев, автор на книгата за 142-мата почетни граждани на Пловдив, сред които е и бележитият словенски интелектуалец. Скулпторът проф. Свилен Костадинов припомни как е сътворил паметника му и отбеляза, че това е обогатило неговия опит. 

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар и кметът на Пловдив Костадин Димитров поднесоха цветя и отдадоха почит пред паметника на Антон Безеншек.

Студенти от всички девет факултета на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ също се срещнаха с президента на Словения Наташа Пирц Мусар. В препълнената четвърта аудитория бяха обсъдени европейските младежки политики и още много актуални въпроси.

Президентът на Словения бе посрещната пред входа на Ректората от ректора на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Румен Младенов и заместник-ректора с ресор международна дейност и връзки с обществеността – доц. д-р Борян Янев.

В приветственото си слово проф. Младенов подчерта, че ПУ е второто по големина висше училище в България, в което се обучават над 17 000 студенти и докторанти в 118 бакалавърски, 97 магистърски и 73 докторантски програми от 27 акредитирани професионални направления. Той отбеляза, че висшето училище е един от десетте изследователски университети в България и присъствието на Наташа Пирц Мусар му дава основание да вярва, че ще бъдат разкрити нови възможности и перспективи за академичен обмен между България и Словения.

Президентът на Словения благодари на ректора за възможността да говори пред младите хора и подчерта, че се чувства добре сред тях. Тя разказа за пътя си дотук като журналист с 15-годишен опит, адвокат, собственик на правна фирма и президент. Призна, че да се кандидатира за поста е било едно от най-трудните решения в живота й и като независим кандидат е била обект на много атаки от страна на политическите партии в Словения. Подчерта, че силно вярва в човешките права, закона и Европейския съюз.

Наташа Пирц Мусар заяви, че именно младите хора ще оформят планетата и ще определят новия дневен ред, затова ги призова да бъдат активни. Тя очерта пред студентите някои от най-важните глобални проблеми, като: климатични промени, неравенство, бедност, конфликти и др.

Президентът на Словения разказа за наводненията, които през август миналата година са потопили под вода две трети от страната й. Като положителен извод от тях е извела солидарността, която другите държави са показали в този тежък момент. Наташа Пирц Мусар подчерта, че климатичните промени не са далечна заплаха, а са съвсем реални и нямаме алтернативна планета – имаме само тази и трябва да се грижим за нея.

Друга кауза, която отчете като особено важна, е борбата срещу неравенството, бедността и социалното изключване. Тя отбеляза също, че в момента в света има 52 военни конфликта, което е най-високият брой за последните 100 години.

Наташа Пирц Мусар говори и за предстоящите избори за членове на Европейския парламент. Тя обясни, че и в Словения, където населението е едва около два милиона, интересът към тази кампания е нисък. Призова студентите да гласуват, защото всеки глас има значение.

В заключение президентът на Словения се обърна към студентите като част от дигиталното поколение, от което зависи бъдещето на глобалното общество. Тя подчерта, че четенето и информираността ще донесат промяната и ще определят бъдещето. Сподели, че има интерес към темата за изкуствения интелект, към неговите предимства и недостатъци.

Последваха въпроси от студенти по темите за участието на младите хора в Словения в управлението и обществото, за възможностите за партньорство между България и Словения, за програмата Еразъм и други. Дискусията се проведе на английски език, а водещ беше доц. д-р Борян Янев - заместник-ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с ресор международна дейност и връзки с обществеността.