Поколения български политици не намериха начина през тези 18 години от членството ни в НАТО да финансират модернизацията на армията. Това заяви в предаването на Дарик „Реактивно“ бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев. Той коментира, че не вижда пряка военна заплаха за страната ни.

Вчера бяха направени първите стъпки за учредяването на новата политическа партия „Български възход“. Стефан Янев заяви, че нито той, нито президента Радев искат новата формация да се свързва с държавния глава.

Бившият служебен премиер и бивш военен министър Стефан Янев поздрави всички военнослужещи и призова за равносметка защо след стратегическия избор на България да стане член на НАТО през тези 18 години не се е случила нужната модернизация на армията.

„Ние имаме една армия, нямаме втора армия, нямаме План Б. Защо българската армия не е добре оборудвана, не е добре екипирана“, попита той.

И добави, че има сериозна бележка към българските политици. „Може би поколения български политици, които за тези 18 години не намериха начин да финансират достатъчно добре необходимите нужда за изграждане на отбранителните способности на страната“, коментира бившият служебен премиер.

По думите му втората по-сериозна политическа грешка е допускането да се говори за НАТО като за нещо различно от България.

За нехайството на политиците и лозунга „НАТО ще ни пази“

Тъкмо нехайството на политическата класа към проблемите на армията е причина за нейното състояние, подчерта Стефан Янев. И напомни предложението си да се създаде инвестиционен фонд, в който да бъдат заложени средства за модернизацията на армията в дългосрочен план, отвъд мандатното мислене.

„Лозунгът „НАТО ще ни пази“ го чуваме и в момента, чувахме го и в началото на войната“, каза Янев. И напомни, че тъкмо затова е настоявал на базата на българските военни сили да се създаде батальонната група, защото това е била още една възможност да се инвестира целево и смислено в българската армия.

„А не да вземем лесното решение и да помолим някоя държава да дойде и да ни пази. И все някой ще ни пази, а ние в един момент ще се събудим и ще кажем, че много неща ни липсват и ще се чудим какво правим“, добави той.

Стефан Янев заяви, че не съжалява за това, че е определил войната като „военна операция“ в първите дни на нахлуването на руските войски в Украйна. Защото е цитирал руският президент и е обяснил колко важна е терминологията.

„Войната, погледната от гледната точка на обикновения човек, на ужасите на бойното поле, къдете се стрелят – тя е еднозначна, тя няма различни определение. Но от гледна точка на последващите действия, на дипломацията, на това, което предстои да се случи, за да се спре войната е важно каква терминология ще се използва от тези, които започват войната“, коментира той в студиото на Дарик.

Решението за Украйна разделило обществото

По думите му е трудно да се определи като натовско и европейско решението на НС тази седмица, свързано с помощта за Украйна. Макар да напомни нюансите в позициите на държавите-членки на НАТО и на ЕС.

„Това решение и цялото политическо говорене преди това постигна една цел, която не е никак добра – то разедини и раздели българското общество“, категоричен е Стефан Янев. Като смята, че „самите участници в коалицията помогнали на себе си да оцелеят“.

„Няма основание да смятаме, че тази война би могла да се разпростре върху българска територия и Русия да напада България, но в същото време виждаме, че развитието на обстановката, начина на говорене, поведението на политическите сили доведе до друг тип удари, които са предимно икономически“, посочи още той.

Бившият служебен премиер предупреди, че икономиката ни е на прага на стагфлация, а основната тревога на хората е за това дали могат да издържат финансово утре. Управляващите не решават отделните кризи, а създават нови проблеми, каза той.

Нито аз, нито Радев иска да свързват партията с президента

Стефан Янев призна, че е решил да прави партия след като е бил освободен от пота министър на отбраната в настоящото правителство. Още като служебен премиер е усетил на гърба си как в българския политически живот, ако искаш да направиш нещо смислено, трябва да си представен политически в парламента. Това и политическата криза в страната го кара да учреди партия „Български възход“. Но заяви, че нито той нито президента Радев имат интерес новата формация да бъде свързвана с държавния глава.

„Той ме назначи като служебен премиер и тази връзка много лесно се вижда и аз не бих искал да кажа, че я няма. Но когато говорим дали това е партията на президента Радев, не бих разсъждавал в тази посока, защото нито мисля, че той иска да бъде свързан по този начин с определена партия, нито бих му направил такава мечешка услуга. Затова ви казвам – нито той го иска, нито аз го искам“, бяха думите на Стефан Янев.

"Български възход" ще се цели в армията негласуващи

„Трябва да бягаме от популизма, който казва аз съм вашият спасител и утре ще ви реша проблемите“, заяви бившият служебен премиер. На въпрос той каза, че се надява да успее да избяга от терена на популизма, защото ще говори истината, а никога не е давал празни обещания, които не е в състояние да изпълни.

Новата партия ще се цели към огромната армия негласуващи и апатични българи, които е важно да бъдат върнати като активни граждани в политическия процес. Защото един от най-големите проблеми според Стефан Янев е пропастта между партиите и гражданите в страната.

Чуйте целия разговор в ефира на Дарик.