Журналисти бойкотират абсурдните изисквания, поставени им от оглавяваното от Асен Василев Министерство на финансите, за да го отразяват. В отворено писмо до министър Василев, с което Асоциацията на европейските журналисти се солидаризира, репортери и редактори изразиха своята позиция. Темата коментира в "Кой говори" по Дарик радио финансовият журналист Стефан Антонов, от когото сякаш тръгна всичко. 

Журналисти бойкотират новите изисквания за достъп до МФ и отказват да отразяват Василев

Той разказа, че след представянето на проектобюджета, журналисти са били поканени на брифинг, за да отразят думите на финансовия министър Асен Василев. Стефан Андонов обаче не е бил сред поканените и дори не е подозирал за предстоящия брифинг. Той научава за събитието в последния момент от свои колеги. Пристигайки в Министерството на финансите, той бива посрещнат с думите, че вече има нови правила и му е нужда акредитация. Журналистът представя своята акредитация, но тя не е призната. 

"Хубаво е, ако решат да въведат акредатационнен режим, защото ще се постигне може би някакъв ред, но този ред не трябва да цели да пресява някакви журналисти заради тяхната позиция", категоричен е Андонов.

МФ с нови скандални правила за влизане в сградата

"Това, което се иска, е институцията да знае, че има работа с истински действащ журналист. Нищо повече. Няма значение този журналист от какъв ресор е. Ако те искат нещо повече, трябва да се удря идеята, а не личността. Ако искат да въведат още по-тясна цедка, нека кажат, че оттук нататък няма да се толерира хвърлянето на ябълки и т.н.", заяви журналистът, препращайки към действие на Илиана Беновска.

"Може водещият брифинга просто да не даде думата на определен журналист. Има си хора, които да отговарят, ако някой реши да прави циркове, ексцесии. Има си НСО. Правилата трябва да се свеждат до това журналист ли е въпросният човек. Василев е от хората, които обичат първо да стрелят, после да питат", заяви той.

На първо четене: Депутатите приеха Бюджет 2023

"От финнасовото министерство може би оценяват някои въпроси като политически. Ако министърът си мисли, че трябва да обсъждаме само цифричките, това обезмисля пресконференцията. Говорим за финансови политики. Невъзможно е нещата да се ограничат само до един ресор", коментира журналистът.

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) се солидаризира с решението на подписалите се журналисти и напомня за позицията си по темата от 22 юни 2023 г., в която се обръща внимание, че държавните институции нямат право да ограничават произволно достъпа на журналисти до отворени пресконференции.

Василев: Рамката на бюджета няма да се пипа

Абсурдните правила, спуснати на медиите от пресцентъра на МФ, сочат, че министерството вече ще допуска до събитията си само "акредитирани журналисти". То си представя това да са репортери, "които са ангажирани със създаването на новинарски и обзорни коментарно-аналитични предавания и рубрики с финансова и икономическа тематика и редовно предоставят новини и информация за цялостната дейност на Министерството на финансите и второстепенните разпоредители с бюджетни средства към ведомството".

"В нашата гилдия този тип реакционерство срещу нередностите го има отдавна и това е добре", заяви Андонов по повод солидарността на журналистите, подписали позицията.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм