Журналисти бойкотират абсурдните изисквания, поставени им от оглавяваното от Асен Василев Министерство на финансите, за да го отразяват, пише ОфНюз.

В отворено писмо до министър Василев, с което Асоциацията на европейските журналисти се солидаризира, репортери и редактори заявяват:

МФ с нови скандални правила за влизане в сградата

Уважаеми г-н Министър,

Ние, българските журналисти, подписали това писмо, отказваме да се акредитираме за достъп до Министерството на финансите, след като по Ваше решение институцията въведе непропорционални изисквания, които затрудняват и ограничат достъпа до пресконференции и брифинги.

Задължение на институциите е да осигуряват прозрачност и отчетност за дейността си. Правото на гражданите да търсят и получават информация е гарантирано от Конституцията, а Законът за достъп до обществена информация въвежда забрана за дискриминация при предоставяне на информация от обществения сектор и забрана за ограничаване на свободната конкуренция.

Корнелия Нинова: ГЕРБ и ПП се хванаха за гушите за 1.2 млрд. лв. Ще провалят бюджета

Един от начините за осигуряване на правото на информация за дейността на държавните институции е чрез достъпа на журналисти и медии до представителите на тези институции. Журналистите трябва да се ползват от равнопоставеност и да не са обект на дискриминация. Институциите имат право да въвеждат правила за поведение и достъп до събитията с участието на медиите, но тези правила не трябва да създават ненужни пречки, нито да оставят усещането, че реалната им цел е да ограничат достъпа на определени медии и техните представители, нито пък на журналистите на свободна практика.

Държавата има право и задължение да обмисля мерки срещу дезинформацията, но тези мерки трябва да държат сметка за баланса на различните права, за да не се превръщат в скрита цензура. Не е случайно, че журналистиката не е регулирана професия и на държавата не е вменено задължението да определя кой е журналист и кой не. Медиите са свободни да организират работата си както решат и не са задължени да имат определени журналисти, които да отразяват например ресор „Финанси“. Изискването да се доказва, че даден журналист отразява тази тема е дискриминационно. По никакъв начин не е забранено на някой да работи еднократно по дадена тема и да поиска и получи достъп до представители на дадена институция, когато и както прецени. Изискването да се предостави писмо от главен редактор също е дискриминационно спрямо журналистите на свободна практика.

НСТС подкрепи и трите бюджета, но не единодушно

Мерките, които институциите могат да вземат, трябва да са насочени към онези представители на медиите, които с поведението си нарушават правилата по време на пресконференциите, но не могат да са отговор на начина на отразяване на работата на институциите. Държавата няма право да отказва достъп до събития на медии, които са критични, а на Министерството на финансите не му е вменено задължението да се бори чрез административни рестрикции срещу онова, което преценява, че е дезинформация.

Тъй като смятаме, че въведените бюрократични изисквания от Министерството на финансите биха могли да представляват недопустим прецедент, който да влоши достъпа до информация, декларираме, че няма да подадем заявления за акредитация, докато правилата не бъдат преразгледани. Настояваме също така МФ да публикува заповедта, чрез която се въвеждат тези мерки, за да може тя да бъде оспорена в съда, ако междувременно не бъде отменена.

Красимир Вълчев: Ще пестим от развитие и образование, за да платим сметката за популизма

11 юли 2023 г.

Таня Петрова, „Сега“

Цветелина Соколова, Mediapool.bg

Цветелина Катанска, БНТ

Христо Воденов, БТА

Димитър Стоянов, Bird.bg

Генка Шикерова, журналист

Александра Маркарян, OFFNews.bg

Стефан Антонов, „Гласове“

Мила Кисьова, „Сега“

Лили Границка, Mediapool.bg

Светослав Метанов, OFFNews.bg

Красен Николов, Mediapool.bg

Зарина Василева, журналист

Ирина Генова, журналист

Миролюба Бенатова, журналист

Николай Марченко, „Биволъ“

Светлана (Христова) Бошов, журналист

Владимир Христовски, в. „Телеграф“

Илия Вълков, журналист

Александър Шабов, журналист.

ГЕРБ-СДС със забележки към Бюджет 2023

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) се солидаризира с решението на подписалите се журналисти и напомня за позицията си по темата от 22 юни 2023 г, в която се обръща внимание, че държавните институции нямат право да ограничават произволно достъпа на журналисти до отворени пресконференции - се казва в съобщение от днес на АЕЖ.

Абсурдните правила, спуснати на медиите от пресцентъра на МФ, в министерството вече ще допуска до събитията си само "акредитирани журналисти". То си представя това да са репортери, "които са ангажирани със създаването на новинарски и обзорни коментарно-аналитични предавания и рубрики с финансова и икономическа тематика и редовно предоставят новини и информация за цялостната дейност на Министерството на финансите и второстепенните разпоредители с бюджетни средства към ведомството".

Бюджет 2023: По-високо майчинство за втората година и замразена минимална заплата

Въпросните изисквания са субективни и подлежат на разнопосочно тълкувание и интерпретации. Интересно е как МФ ще преценява степента на ангажираност с финансовата тематика на всеки отделен журналист, а още по-интересно е какво се има предвид под "редовно" да предоставят новини и информация за дейността на МФ - веднъж на седмица, веднъж на месец и веднъж годишно все е редовно!

ПП ще има собствен кандидат за управител на БНБ

Практика само акредитирани журналисти да отразяват събития на държавно ведомство в България няма. Зад подобно изискване прозира опит за цензура - репортери, които задават неудобни въпроси, да нямат достъп и да не могат да задават въпроси на харвардския министър.

Информирайки медиите за новите изисквания, пресцентърът на МФ поиска до 15 юли в дирекция "Връзки с обществеността и протокол" да бъдат предоставени необходимите документи за акредитация. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм