"Във връзка с реализиране на комуникационната политика на Министерството на финансите (МФ) Ви информираме, че до събитията, организирани от МФ, ще бъдат допускани само акредитирани представители на медиите, които са ангажирани със създаването на новинарски и обзорни коментарно-аналитични предавания и рубрики с финансова и икономическа тематика и редовно предоставят новини и информация за цялостната дейност на Министерството на финансите и второстепенните разпоредители с бюджетни средства към ведомството."

Това написаха от Министерството на финансите в писмо до медиите, целящо да запознае журналистическата гилдия с новита правила за достъп до сградата на Финансовото министерство. 

"За целите на акредитацията е необходимо до 15.07.2023 г. в дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ (ВОП) на МФ да бъдат представени следните документи:

  • писмено заявление на бланка на медията, подписано от ръководителя, представляващ медията, и подпечатано с печата на медията. Заявлението съдържа данни за фирмата, седалище и адрес на управление, единен идентификационен код, адрес за кореспонденция, телефон, електронен адрес;
  • в писмото следва да се посочат трите имена на журналиста; длъжността, която той заема в медията; уверение и доказателства, че журналистът работи в областта на финансите и икономиката, както и че медията има финансова и/или икономическа рубрика; телефони за връзка, електронна поща, адрес за кореспонденция; номер на журналистическата карта.

Минималната пенсия става 650 лева след 4 години

Телевизионните, печатни и електронни медии могат да акредитират до два екипа, които включват репортер и оператор/фоторепортер, а за телевизиите - и технически лица.

  • За телевизионните, печатни и електронни медии се допуска еднократна акредитация, при отсъствие на постоянно акредитираните екипи, след предварително подаване на заявление на имейла на дирекция ВОП press-office@minfin.bg, съдържащо трите имена и номер на журналистическа карта на репортер, фоторепортер, оператор, техническо лице.
  • Процедурата за еднократна акредитация важи и за журналисти и екипи, които имат предварителна уговорка с дирекция ВОП за индивидуални интервюта с министър, заместник-министър или друг представител на Министерството на финансите.

Референдумът за еврото: Бюджетна комисия в НС не събра кворум

Представители на чуждестранни медии в България - журналисти, фотографи, оператори и технически лица, които желаят акредитация представят:

  • три имена, телефони за връзка, електронна поща;
  • копие на актуална акредитационна карта, издадена от Министерството на външните работи на Република България.

Информираме Ви, че до събитията, организирани от МФ, няма да бъдат допускани журналисти без акредитация", пишат още от институцията.

Стойността на банкнотите в обращение с нов спад

Новината предизвика гневни реакции в социалните мрежи. Ето какво написа журналистът Полина Паунова:

"Преди бая години, съвсем в края на управлението на тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ) една сутрин парламентът осъмна със следната конструкция: три златисти колчета и шнур между тях, облечен в червен тежък плат.

Целта на тоя луксозен простор беше да отдели журналистите от политиците. Ние нямахме право да минаваме зад простора, а БСП, ДПС и НДСВ трябваше да си чилват без тия дето им задават неудобни въпроси. А въпроси тогава имаше много.

Д. Иванов, BESCO: Ниските заплати и данъци не са достатъчни за привличане на инвестиции

Просторът просъществува 12 часа.

Впоследствие ГЕРБ (в края на управлението си) ползваха местенето на Народното събрание в оная кичозна зала на партийния дом и съобщиха, че журналистите няма да имат достъп до народните представители. За пресата беше отреден кафез, в който който иска от политиците можеше да прави аудиенции.

Имаше избори. ГЕРБ вече не беше това, което беше. Парламентът се върна там, където му е мястото. И бяха направени декларации, че журналистите няма да бъдат ограничавани, защото това е съществено важно за обществото - да няма ограничения за пресата.

НС отхвърли предложението на БСП за увеличаване на минималната заплата на 850 лв.

Днес разбирам, че тихо и кротко Министерството на финансите е написало специално за себе си, следните условия за акредитация на журналисти. За да се влиза в това драгоценно ведомство е нужно: ”трите имена на журналиста; длъжността, която той заема в медията; уверение и доказателства, че журналистът работи в областта на финансите и икономиката, както и че медията има финансова и/или икономическа рубрика”.

Василев: Започваме работа по вариант на Бюджет, целта е 3% дефицит

Това е скандално. А е скандално защото:

1) Дейността на Министерството на финансите, както и на министъра на финансите засягат цялата държавна политика. Отразяването или нуждата от въпроси/отговори по някои теми може да не е предмет на “финансова или икономическа рубрика”, а например на съдебна (рубрика). Примерно: няма ли да бъде допуснат до пресконференция колега, който работи в Лекс.бг или ДеФакто, защото тези специализирани издания нямат “финансова или икономическа рубрика”?

2) Никъде по света не се изисква един журналист да е специалист конкретно в дадена тема, за да я отразява. Най-малкото защото има стажанти журналисти. Следващата стъпка е Асен Василев да отговаря на въпросите само на един или на двама журналисти, защото ще се съмнява в дипломите на другите или няма да е съгласен със годишните им оценки по математика в гимназията.

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат спиране на избора на нов главен прокурор

Разбира се, зад тая работа е ясно какво се крие: желанието да бъдат ограничени определени жълто-кафяви издания (не им викам медии, щото те не са). Справянето с истерични въпроси, крещене на пресконференции и малоумия от страна на т.нар. журналисти не се решава със забрани. Защото създава прецеденти. И утре, когато на министъра не му се отговаря на някой неудобен въпрос, ще забрани и на останалите да присъстват. След това тая практика (“ако мине”) ще се пренесе в другите ведомства. После в Министерския съвет. После в парламента ще се върне оня простор на тройната коалиция. И после всички дружно ще се върнат в сградата на бившия Партиен дом и ще върнат журналистите в кафеза, щото няма нужда да се пита толкова.

Иванов: Няма проблем ангажиментите с ГЕРБ-СДС да бъдат писмено фиксирани

Това да си министър на финансите или каквото и да е било не е задължително. И 'щото не е задължително тия, които заемат подобни постове, трябва да помнят, че те не са началници. Изпълнители са. И като на всички изпълнители им се налага да се борят с несгодите на живота. В техния случай несгодите са сред различните журналисти да се прокрадват и прости, и мними - такива, които не са, или такива, които само формално така се наричат, които обслужват политически интереси.

ГЕРБ-СДС със забележки към Бюджет 2023

В последна сметка с това разполагаме като общество. А смислената управленска позиция не е да се “ЗАБРАНЯВА”, за да се осигури комфорт, а да се разобличава, че това не е журналистика. Последното става през отговорите на политиците, не през затворените врати на ведомства.

Впрочем, не знам дали помните - Белия хакер на ГЕРБ се опита да пробута една идея за “криминализация на фалшивите новини”. Идеята беше жестоко порязана от всички партньори на България."