Народното събрание прие на първо четене бюджета за 2023 година. Финансовата рамка до края на годината предвижда приходи от 69.5 млрд и разходи в размер на 74 млрд лева. Заложеният дефицит е в размер на 3%. Финансовият министър Асен Василев обясни, че бюджетът за тази година не е революционен, но позволява България да има устойчиви публични финанси и да не се намаляват социалните разходи и придобивки. Василев уточни, че ще има 10% увеличение на заплатите във всички сектори, които не са получили такова през миналата година, а минимамалната работна заплата ще остане 780 лева до началото на следващата година. 

Василев: Рамката на бюджета няма да се пипа

Кабинетът „Денков-Габриел“ предложи бюджет за 2023 година, който е с 3% дефицит, без промяна на данъчната политика и със запазване на всички социални разходи и придобивки Финансовият министър Асен Василев обясни, че една от основните цели е била бюджетът да не носи изненади в средата на година.

Запазва се политиката по доходите, очертана от служебния кабинет, както и плановете 10% увеличение да получат секторите, които не са имали промяна на заплащането миналата година.

КНСБ пред НС: Искаме справедливи доходи в Бюджет 2023

Допълнителни средства са предвидени за Министрствата на културата и на спорта, осигурени са пари за изплащане на индексираните през юли пенсии, за плащанията по Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, както и за еднократна помощ за всички ученици от 2,3, 4 и 5 клас. През тази година няма да има увеличение на минималната работна заплата, такова се предвижда от началото на 2024 г.

От "Има такъв народ" и "Възраждане" разкритикуваха бюджета. Според тях той е изпълним, но липсват дори минимални опити за реформи. 

На първо четене: НС прие бюджетите на ДОО и НЗОК

Теменужка Петкова от ГЕРБ кометира, че бюджетът за 2023 трябва да бъде приет, за да може държавата да функционира нормално.

От БСП настояха, че не може 3% дефицит да бъде самоцел и са необходими промени в данъчната политика и отпадане на плоския данък, за да може държавата да се развива.

Бюджета за 2023 година беше подкрепен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Останалите партии гласуваха против. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм