Новият Общ устройствен план (ОУП) на Пловдив ще гласува на днешното си заседание ОбС на града. Преди заседанието на местния парламент ще се проведе граждански протест, който се организира в социалните мрежи под мотото „Да запазим парк "Отдих и култура" от застрояване.

Одобриха новия ОУП на Пловдив

Според инициаторите на протеста в новия ОУП се предвижда 81 дка от парка да бъде застроена с жилищни сгради на по 3 етажа и затова те ще настояват за промяна в новия ОУП във връзка с този имот.

Протест на гласуването на новия ОУП, заради опасност от застояване на 80 дка на Гребната база

Новият ОУП на Пловдив  ще противопостави ГЕРБ и ДБ в местния парламент. Съветниците от партията на Бойко Борисов ще гласуват „за“, съобщи в социалните мрежи лидерът на градската структура на партията екс кметът Иван Тотев. По думите му, с приемането на документа се затваря вратата на процеса на презастрояване в Пловдив.

Съветниците на ГЕРБ ще подкрепят новия ОУП на Пловдив

„Против“ така предложения план са от ДБ. „Твърденията на община Пловдив, че проектът намалява застрояването в града, не отговарят на истината. Дори напротив - застрояване ще има и то много сериозно, при това без достатъчна инфраструктура и зелени площи за новите квартали", категорични са от партията.

От ДБ Пловдив няма да подкрепят предложеното изменение на ОУП

От там подчертават, че освен това, се променя и предназначението на вече реализирани зелени площи - нещо което е незаконно, като пример за това са въпросните 81 дка в парк „Отдих и култура“.

Презастрояването на централната градска част и районите на Пловдив ще продължава, ако се приеме изменението на ОУП на Пловдив във вида, в който е предложен за обсъждане в Общинския съвет, е становището и на „Съюз за Пловдив“ по повод на териториите в покрайнините на Пловдив, чиито собственици не могат да инвестират, докато местната управа не изготви устройствени планове.

Презастрояването на Пловдив ще продължи и при новия ОУП, ако бъде приет в този вид

Въпреки че нямат представителство в ОбС, от ПП в Пловдив също се обявиха против опасността от ликвидиране на зелени площи на Гребната база, заложена в новия ОУП на града.

ПП се обявиха против ликвидирането на зелени площи около Гребната база

От партията считат, че Пловдив трябва да се развива, като инвестициите в строителството и инфраструктурата не бива да се случват във вече презастроените части на града, нито върху зелени територии.