От „Продължаваме промяната“ в Пловдив се обявиха против опасността от ликвидиране на зелени площи на Гребната база, заложена в новия ОУП на града.

„Ставаме свидетели на пореден порочен процес на откъсване на зелени площи за сметка на застрояване върху терени, чието предназначение е друго“, казват от партията.

Поводът за тяхната позиция е, че в четвъртък на сесия на ОбС се предвижда да се гласува новият ОУП.

„И точно в него присъства дълбоко обезпокоителното решение, с което се цели да се промени статута на  81 декара съществуващ парк в зона за рекреационни действия. Ако се допусне това, собствениците на терена има риск да го застроят с кинт 0.8, което при имот от 81 263 кв.м. се равнява на  65 010 кв.м. разгъната застроена площ (РЗП), като в това число не се включва подземното застрояване  (под кота 0)“, обясняват от ПП.

"Имотът, който е нарочен за застрояване по смисъла на действащия ОУП е парк, чието изграждане датира още от 60-те години на миналия век. Тогава е изградена и широка алейна мрежа. За съжаление, последните десетилетия на лошо стопанисване или умишлена безстопанственост, са довели тази част на града до окаяно положение. Считаме, че трябва да се върви към решение за полагане на по-големи усилия за неговата поддръжка, а не в промяната на статута и унищожаването му", подчертават още от ПП Пловдив.

От партията считат, че Пловдив трябва да се развива, като инвестициите в строителството и инфраструктурата не бива да се случват във вече презастроените части на града, нито върху зелени територии.

Според тях, през последните три мандата на управление на града се забелязва порочна тенденция за изграждане на нови сгради във всяка свободна зелена площ. "Затова занапред посягането  върху малкото останали символи на градската паркова среда, е категорично недопустимо", заявяват от ПП Пловдив.

"Наред с тепетата и река Марица, Гребната база и запазването на зелените площи около нея са не по-малко важни за чистия въздух в иначе все по-урбанизиращият се Пловдив.

По време на кметуването на Иван Тотев Пловдив загуби зоологическата си градина, като децата ни са принудени да ходят в Пазарджик или Стара Загора, за да се запознаят отблизо с различни видове животни. По време на кметуването на Здравко Димитров Пловдив може да загуби зеленото си сърце.

Заради корупционни схеми и безхаберие стадион „Пловдив“, както и инфраструктурата около него тъне в разруха. Сега градската управа е на път да ни лиши от емблематичното за Пловдив пространство около Гребния канал, което целенасочено се унищожава като му се отнемат функциите за отдих, развлечение и култура и му се придават други, които са вредни", допълват от партията и призовават ръководството на Община Пловдив да започне да се грижи за зелените площи, както и да започне да изгражда нови такива, а не да разрушава съществуващите.

Както Дарик вече ви съобщи, сесията на ОбС в четвъртък ще започне с протест, заради опасността от застрояване на въпросните 81 дка на Гребната база. 

Протест на гласуването на новия ОУП, заради опасност от застояване на 80 дка на Гребната база

„Искаме обществени зелени пространства, а не частни комплекси“, заявяват инициаторите на протеста, който се организира в  социалните мрежи под мотото „Да запазим парк "Отдих и култура" от застрояване.

Според тях в новия ОУП се предвижда малко над 81 дка площ от парка да бъде застроена с жилищни сгради на 3 етажа. Организаторите на протеста подчертават още, че теренът от години умишлено не се поддържа от Община Пловдив, за да се представи като неусвоена зеленина. Хората ще настояват за промяна в новия ОУП, заради този имот.