Днес ще се проведе София Прайд 2024, събитие в защита на човешките права в България. Локацията е площад “Княз Александър I Батенберг”, където ще има концерт, който предхожда протестното шествие и събира на сцената си едни от най-големите музикални звезди в България. 

„За 17-та поредна година София ще бъде домакин на единствения Прайд в страната и за първи път ще имаме възможността знаковият площад Батенберг да бъде мястото на събиране и концертът. Надяваме се, че разположението на новата локация, в “триъгълника на властта”, ще накара властимащите да чуят по-ясно исканията на Прайд, основно за правното регулиране на хилядите еднополови семейства у нас”, сподели Симеон Василев от организационния комитет на София Прайд.

През 2023 година София Прайд събра хиляди българи на мирно шествие в центъра на София. В центъра на събитието бяха 11 български семейства, които застанаха с имената, лицата и историите си зад каузите и целите на София Прайд. Фокусът на събитието ще бъде ролята на ЛГБТИ+ хората в България за развитието на българското общество. Кампанията тази година ще покаже ценностите и хората, които ни обединят, а не разделят.

Междувременно ще се проведе и шествие на семейството, като част от инициативата "Месец на семейството". Началото на събитието е обявено за 10:30 ч. на площад „Александър Невски“, а самото шествие се предвижда да потегли в 12:00 часа, като крайната му точка е НДК.

Поканени са всички родителски организации, обществени клубове и граждани, които застават в защита на правата и суверенитета на индивида и традиционното семейство. Целта на мероприятието е държавата да започне ясна и конкретна политика по въпроса с демографския колапс в страната.