а старта на предизборната кампания ние виждаме, че се събужда отново интригата за първото място. Подкрепата за ГЕРБ-СДС и за ПП и ДБ е сходна. Предвид рамките на грешката в подобен род изследвания, ние можем да кажем, че според тези резултати не може категорично да се обяви коя е лидиращата от двете коалиции".

Политолог по Дарик: ПП и ДБ ще са с много по-добър резултат от ГЕРБ

Това заяви в предаването "Кой говори?" по Дарик радио социологът Елена Дариева. Тя беше част от "Голямото жури" заедно с антропологът д-р Мина Христова, политикът и психолог Иван Иванов и адв. Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма "Достъп до Информация".

"Интригата се завърта около двете големи формации – ГЕРБ като формация, която олицетворява статуквото, и ПП и ДБ, които искат промяна на управленския модел. Това ощетява до голяма степен останалите политически играчи, които ще се борят за гласовете на 2 април, и правят тяхната кампания доста по-трудна, защото всички ще се концентрираме върху главните играчи", каза още Елена Дариева.

16 партии и 7 коалиции ще участват на изборите

Според нея обединението между ПП и ДБ е закъсняло. "Трябваше да се случи по-рано, и ако се беше случило, нямаше да се допусне тази фрагментация, която наблюдавахме цялата 2021 г. Ако това обединение беше станало по-рано, имаше шанс да наблюдаваме някаква реална промяна", на мнение е социологът.

По думите на д-р Мина Христова нямаме повод за твърде голям оптизмизъм, най-малкото защото политическата криза всъшност продължава.

Божидар Божанов пред Дарик: Агресията на Радев е доста необяснима

"И най-интересното, което трябва да вземем предвид, е че тя вече сериозно се наслагва в общественото съзнание, тоест ние вече сме със съзнанието, че сме в политическа криза", допълни антропологът.

Според д-р Христова забавянето на тази коалиция е изпуснало едно съществено нещо - този вот, който е на невярващите. "Това са тези маргинали, които не успяват да влязат в нито една формация", обясни тя.

Тренд: ГЕРБ 25.6%, ПП и ДБ 24.8%, ДПС 12.8

По думите й оптимизъм може да има, ако започнем да сме по-трезво мислещи.

"Струва ми се, че от около година - година и нещо ние пребиваваме в една по-особена ситуация, която маркира и изборите, и това е война - Европа е във война. Не бива да се забравя, че тази война - европейската, не войната в Украйна - всъщност се подготвяше в последните 10 години. Тя ставаше все по-интензивно идваща до нашите порти", каза от своя страна адв. Александър Кашъмов.

Доц. Антон Тонев: Общата кауза е по-важна от различията между ПП и ДБ

По думите му големите партии и коалиции не са разделени по линия на геополитическото разделение, а по други дебати - ляво-дясно или корупция-антикорупция.

"Новото обединение търси идентичност, търси да очертае някаква територия, която да заеме. Психологически хората несъзнателно искат да се идентифицират с победителя. В този смисъл силната заявка „да, ние ще победим, да, ние ще съставим правителство”, е точно такъв опит", коментира психологът Иван Иванов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм