Няма сигурна методика, която да се справи с алкохолизма и наркоманията, смята психотерапевтът и председател на Асоциацията по хипноза в България Иво Величков. Не е възможно зависимите да се справят от раз с пороците, освен ако не видят отблизо лицето на смъртта или не почувстват реално, че губят близките си хора, които обичат и животът, който са имали. Скокът на адреналина от хазарта е временен и после остава само усещането за пропастта, в която човек потъва. А зависимостта от интернет прави хората инфантилни, води до чувство за несигурност и депресия, коментира още в специалното издание на „Шифърът на тялото“ по Дарик, Иво Величков.

==============================

Птичи грип откриха във ферма със 171 хил. кокошки в пазарджишко село. Болните и контактните животни ще бъдат умъртвени. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в с. Мало Конаре. Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки. Около засегнатата ферма са определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона в околните села. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти, фураж, свързани с технологичния процес в обектите. БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

===============================

Областният управител на Пловдив д-р Илия Зюмбилев назначи днес временно изпълняващи длъжността кмет на две населени места. Той връчи лично заповедите на Марин Бодуров и Нонка Талева, които ще управляват съответно Община Сопот и с. Анево до полагането на клетва от новоизбран кмет. Причината е, че настоящите кметове са кандидати в предизборната кампания, а Общинският съвет не е назначил техни заместници. Д-р Зюмбилев подчерта, че основната задача на временните кметове е да осигурят нормалното протичане изборния процес и им пожела успешна и ползотворна работа. Временно изпълняващите длъжността кметове встъпват в правомощията си от днес, съгласно получени разяснения от Централната избирателна комисия.
 
===============================

Мащабно шествие, в което се очаква да се включат стотици граждани, предстои тази вечер в Пазарджик в памет на убития преди месец Ангел Здравков. То ще тръгне в 17:30 ч. от храма „Света Богородица“, ще премине през няколко градски улици и булеварди и ще стигне до Съдебната палата. До около 19:15 часа полицията ще спира движението на автомобили по маршрута на шествието, за да се осигури безопасността на участниците. 21-годишният Ангел бе нападнат и наръган с нож посред бял ден и пред погледите на множество очевидци в кв. „Запад“ заради момиче. Близките му искат обвиненият за убийството Никола Райчев да лежи в затвора доживот.

==============================

Водата в Баните не е годна за пиене заради масирана дезинфекция на един от резервоарите, съобщиха от ВиК-Смолян. Днес и утре водата в курортното селище може да се ползва само за миене, предупреждават от водното дружество.

=================================

Дружеството на пловдивските художници открива днес новия си дом. Oт 18 ч. на бул. „Цар Борис lll Обединител“ № 153 с изложба на младите „Не/формално“, ще бъде официално прерязана лентата на новото експозиционно пространство с графична база. В изложбата участват 24 автори в богата експозиция с разнообразен пластичен език.

================================

Четене с автограф на новата книга на писателката Ива Димитрова - „За Сицилия се плаче три пъти“, организира център "Елизиум" в Пловдив. Събитието е от 19,00 ч. в културното пространство, където гостите любители на книгите за пътувания ще могат да чуят откъси от най-новия текст на Димитрова. Ще четат актьорите Пепа Манева от благоевградския Драматичен театър и Живко Джуранов от Държавен куклен театър Пловдив. Книгата разказва за младо момиче от България на име Лаура, която напуска родината, за да осъществи мечтите си из тесните улички на градовете на италианския остров. Произведението поставя акцент върху човешкото пътуване към себепознанието, любовта и типично по италиански - за обичта към храната. 

=================================

С повишено внимание трябва да се шофира покрай администрацията на пловдивския район „Източен“ на бул. „Шести септември“ 274, на 28 октомври (събота) от 11:30 до 14:00 ч. В посочения интервал от време се въвежда временна организация на движението, тъй като секционните избирателни комисии ще получават по график изборните книжа и материали за провеждането на Местните избори, предупреждават от кметството. При евентуален втори тур движението ще бъде ограничено в същия интервал от време и следващата събота - 4 ноември 2023 г.

=========================================

Очаква ли се новият 51-местен парламент на Пловдив да бъде с рекорден брой представители от различни политически формации? И ще могат ли новите кандидати за кметското място да провокират повече от 40% от избирателите да отидат до урните тази неделя? За математиката на балотажа и неизвестните в уравнението на новото управление на Пловдив - четете на сайта ни darik.bg.

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров

===========================

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023:

Три проблема на ГЕРБ – за собствеността върху панаирa, за парк “Отдих и култура” и за т. нар. Транспортен проект, загубите на Пловдив надхвърлят 1 милиард лева, заявяват проф. Ивайло Старибратов, Николай Гюров, Владимир Славенски и Добромира Костова от коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България” Пловдив.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!