Предстоящите местни избори в Пловдив са едни от най-непредвидимите – не само като политически ходове след първия тур, но и като резултат. Сигурно е, че кметската надпревара ще се реши на втори тур, а новият местен парламент ще е изключително шарен.

Въпреки многото неизвестни обаче в предизборното уравнение, в него от години се забелязват известни константи. 

Кой ще е следващият кмет на града? Отговорът на този въпрос зависи и от това дали от предстоящите избори в неделя ще се заинтересуват повече от 50% от жителите. На местните избори през 2011, 2015 и 2019 г. за бъдещото управление на града винаги гласуват по-малко от 120 000 души, което е около 40% Ще е изненада, ако новите кандидати за кметското място провокират повече избиратели да отидат до урните на 29 октомври т. г.

От няколко години вотът за ГЕРБ е малко над 30 000, което осигурява на кандидата на партията поредния балотаж и на тези местни избори в Пловдив. Продължаваме промяната-Демократична България бе водеща политическа сила на последните парламентарни избори и в момента социологическите агенции отчитат сигурно участието на балотажа и на проф. Ивайло Старибратов. Прогнозите са, че той ще се яви на втори тур заедно с Костадин Димитров.

Най-очакваният и най-удобен за ГЕРБ опонент на балотажа обаче е кандидатът на „Възраждане“ Ангел Георгиев. Въпросът е дали партията ще запази резултата си от вота на 2 април т.г. -  който бе над 18 000 гласа - или това е максимумът, който може да постигне от последователите си в града на тепетата.

Големите неизвестни на тези избори са потенциалът, който имат журналистите Руси Чернев – доскоро главен редактор на в. „Марица“ и Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ – партията, която бе първа политическа сила в Пловдив през лятото на 2021 г. И двамата се включват за първи път в кметската битка. 

„Кауза България“ и ЗС „Александър Стамболийски“ , които на тези избори се явяват заедно в коалицията „Съединени за Пловдив“  имат средно по 10 000 гласа на местни избори и ако в новата си политическа конфигурация наберат повече последователи, също могат да претендират за втори тур с кандидата си Славчо Атанасов. Тяхната същинска борба е за повече места в новия Общински съвет на Пловдив, който изглежда ще е доста фрагментиран.

Прогнозите за него стават още по-трудни, тъй като на тези местни избори ще се разпилеят и гласовете за БСП, заради разделението в червената партия, както и гласовете на пловдивчани, които обикновено подкрепят Дани Каназирева (а те също не са по-малко от 10 000).

На мястото на Каназирева в тази предизборна кампания набира инерция адв. Юлияна Рангелова. Интерес ще представлява и подкрепата, която ще получат бившият председател на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, бившият шеф на полицията и зам.-кмет Тодор Чонов, както и общественикът Стефан Станев, който има хиляди последователи в социалните мрежи. Съветници в местния парламент могат да имат и от ПП „Български възход“ и  ПП „Левицата“.
 
На последните местни избори през 2019 Общинската избирателна квота в Пловдив  бе под 2000 гласа, което означава, че новият 51-местен парламент на Пловдив може да бъде с рекорден брой представители от различни политически формации.