Oт ефира на Дарик излъчваме очакваното продължение на епизода по темата за зависимостите, със специалното участие на психотерапевта Иво Величков и с вярата, че предаваме полезно знание за хората, които страдат от различни зависимости и за техните близки.

Животът на наркомана е постоянно търсене – на пари, на наркотици, на място, на вена…

Няма сигурна методика, която да се справи с алкохолизма и наркоманията, смята психотерапевтът и председател на Асоциацията по хипноза в България Иво Величков. Не е възможно зависимите да се справят от раз с пороците, освен ако:

  • не видят отблизо лицето на смъртта;
  • или не почувстват реално, че губят близките си, хората, които обичат и животът, който са имали.

В наркотиците хората търсят нещо, което нямат. В повечето случаи те дори не знаят какво  взимат, но знаят, че наркотикът отключва преживявания, които нямат, обясни експертът. 

Марихуаната е пагубна за младите хора. 

„Този навик на мозъка лишава пушещите от нуждата да имат нещо друго, което ги кара да се чувстват добре. Продължителната употреба води до разпад на личността.“

Според Иво Величков никой не трябва да се самозаблуждава, че пушенето на марихуана е безобидно, защото  тя също води до пристрастяване. Рецепторите се насищат,  след което неусетно може да се пуснеш „по пързалката към ада“ с по-силните наркотици и така се стига до момента, в който следващата доза ти е нужна, само за да намериш сили да станеш и да си измиеш зъбите, обясни психотерапевтът.

Алкохолът разкрива скритата ни същност, а преяждането запълва чувството ни за празнота.

В много отношения зависимостта към алкохола може да е по-опасна от наркотиците, коментира още Величков.  Към алкохола е по-лесно човек да се поддаде, защото той е социално приемлив.

Разликата между наркоманите и алкохолиците е в това, че първите търсят изживяване, което нямат, а пияният човек отключва това, което потиска в себе си и проявява  истинската си същност. Общото между двете зависимости е, че те са пагубни за отношенията ни с хората.

Известно е, че алкохолизмът  има връзка с наследствеността и със семейната среда и близките на зависимите от алкохол трябва да знаят, че е по-вероятно проблемът да се задълбочава, отколкото да се намери решение. Подобно на наркозависимите, няма изкуствен начин, по който може да се помогне на алкохолиците. Волята им не се задейства, докато не се задвижи инстинктът им за оцеляване. Така Иво Величков обясни трудната борба на хората, зависими от алкохол и уточни, че понякога решението да изчезнем от живота им е единственият начин, по който може да им помогнем да „изтрезнеят“. Поведението на алкохолиците е деструктивно за самите тях и за всички около тях и толерантното отношение само може да задълбочи проблема, категоричен е той.

Всички нездравословни модели на живот минават и през храненето. 
Неконтролираната нужда от ядене се поражда от чувството на празнота в нас, но с тази зависимост може да се справим много по лесно, отколкото с алкохола, сигурен е психотерапевтът.

Когато бащата е зависим от хазарт, майката - от онлайн шопинга, а детето е геймър?  

  • Хазартът е естествена човешка зависимост. 
  • Шопинг терапията всъщност е шопинг болест. 
  • Геймърството води до инфантилност и депресия.
  • Търсачите на екстремни преживявания, всъщност са хазартни личности!

В „Шифърът на тялото“ Иво Величков поясни, че алкохолът, наркотиците и хазарта са много близки като динамика на развитие, защото стават видни, когато вече е късно да ги предотвратим. 

„Хазартът се превръща в  проблем, когато човек е готов да даде и последните си 2 лева за поредния залог и няма контрол върху това.“ 

Според Величков, зависимите от хазарт се нуждаят от помощ, така, както и наркозависимите. Те изпадат често в паник атаки, не чувстват липса на естествени човешки нужда като храна и секс. 

„Скокът на адреналина от хазарта е временен и после идва усещането за пропастта, в която човек потъва и остава все по-дълго в нея.“

Всеки, който търси екстремни преживявания, също е хазартна личност! Това търсене е свързано с нуждата да преживеем отново момента на несигурност, който дава усещане, че сме живи, аргументира тезата си психотерапевтът. 

Нашето съзнание се чувства несигурно, когато усети, че нещо му липсва.
Затова шопинг терапията при жените, всъщност може да се приеме като шопинг болест. Тя се изразява в желанието ни да трупаме много неща, които реално не са ни нужни.

Всеки нормален човек трябва да си дава сметка как влияе и виртуалнта зависимост на мозъка ни. Той задоволява моментните си нужди и най-малкият миг на скука се запълва със стоене пред екрана на компютъра и телефона, коментира още Иво Величков. 

„Зависимостта от интернет прави хората инфантилни, води до чувство за несигурност и депресия.“

Всеки родител трябва да познава поведението на детето си и да знае, че ако има повод за съмнение, по-скоро този повод е основателен, предупреждава специалистът.  Това, което се натрупа като навици по време на  пубертета - остават за цял живот и отговорността за децата носят единствено родителите.

Спасилите се от зависимости минават през няколко етапа. В началото е признанието, че имат проблем. След това се налага да понесат негативните реакции – в себе си и на хората около тях. После идва борбата с депресията и накрая – от решаващо значение са силата на волята и дисциплината. 

Аудиосериалът „Шифърът на тялото“ със специалното участие на Иво Величков се излъчва всеки последен петък от месеца в ефира на Дарик радио. Мoже да следите епизодите на darik.bg, YouTube и на официалната страница на Darik Пловдив във Фейсбук.  

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров