Това, което може да мотивира зависимите от наркотици, алкохол, цигари, хазарт, интернет, храна... да се откажат от вредните навици, които ги убиват, са негативните последствия, а не позитивните обещания. Жертви на различни пристрастявания решават да променят живота си към добро, едва когато са успели да „прескочат трапа“. Не трябва да се заблуждаваме! Човек  разбира, че е попаднал в капана на зависимостите си, чак когато вече е много късно, защото нашето съзнание е устроено така, че да ни лъже. Затова често пренебрегваме червените сигнали, които виждаме още в началото по пътя към тъмнината.

За началото и края на пътя на пристрастяването е разговорът ни в този епизод на „Шифърът на тялото“ с известния психотерапевт и председател на Асоциацията по хипноза в България Иво Величков. Зависимостите са най-голямата зараза на нашето време. Жертви са и децата, и младите хора, и възрастните.

Защо и как човек попада в капана на зависимостите?

Част от психопортрета на зависимите хора са следните характеристики: нерешителност и невъзможност за правене на избори; емоционална лабилност; натрапчиво чувство на празнота; склонност към копиране на определени модели и поведения, които са деструктивни и др. Наследствеността и прекомерната задоволеност също са свързани с наклонностите на човек да залитне към пристрастяване.

Съзнанието ни често има илюзията, че само избира какво да правим. Но то ни лъже..., казва Иво Величков. Причината много хора да подхождат лековато към моментните увелчения е именно самозалъгването „само веднъж ще пробвам - аз няма да стана зависим“. Би трябвало всеки да има реален страх от страшните последствия, до които води пристрастяването към алкохола, цигарите, наркотиците, хазарта, прекомерното ядене, интернета… Зависимият човек обаче попада в порочния кръг на тревогите си и в опита си да избяга от тях, посяга отново към вредните навици, обяснява експертът.

Как се появява чувството на празнота, от което зависимите хора се опитват да избягат?

Основните аспекти в живота ни са 4: материален, духовен, интелектуален и социален. Ако някои от тези аспекти не е задоволен, в нас остава чувството на празнота. А това чувство е една от причините за изпадане в определена зависимост. В света, в който живеем, социалният аспект е все по-пренебрегван и хората бягат от реалността по най-деструктивния начин, коментира още известния психотерапевт. Според него осъзнаването на човек, че е зависим, е само първата стъпка към промяната, но тя изобщо не е достатъчна.

Реално целият свят осъзнава кое не е правилно и целият свят го прави. Ние знаем от какво трябва да се откажем, но нашето съзнание "не ни дава", защото иска да има всичко наведнъж. Единствено подсъзнанието има механизмите, които могат да променят живота ни, категоричен е Иво Величков.

Още по темата може да чуете от разговора на Лалка Златанова с Иво Величков в аудиото. Следете „Шифърът на тялото“ на darik.bg, в УouTube канала на Darik Пловдив, както и във Фейсбук страницата ни.

Мисия невъзможна ли е спасението от пристрастяване към алкохол, цигари, наркотици, храна, интернет…? Може ли да „хакнем“ мозъка си и сами да си помогнем, преди да сме се качили на „влакчето на ужасите“?  - очаквайте продължението в следващия епизод на аудиосериала „Шифърът на тялото“ на 27 октомври т.г.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров