След общественото недоволство от ремонтните дейности на фасадата на ОУ „Елин Пелин“ в Пловдив, които застрашаваха барелефа на писателя, пожарозащитната стена ще бъде преместена. Целта е да запазим красивия барелеф, обяви в профила си във Фейсбук кметът на Пловдив Костадин Димитров и благодари на всички, които сигнализираха за проблема. През уикенда от „Спаси Пловдив“ алармираха, че строителите са зазидали с гипсокартон барелефа на Елин Пелин, и публикуваха снимки в социалните мрежи. Тони Стойчева, кмет на район „Западен“, на чиято територия се намира училището, обясни, че в него се извършва основен ремонт по Плана за възстановяване и устойчивост. С около 4,8 млн. лв. ОУ „Елин Пелин“ ще се реновира и санира, прави се и нова отоплителна система.

Моторист е ранен при катастрофа в Пловдив. Тя е станала на кръстовището между ул. „Ясна поляна“ и ул. „Тургениев“, където лек автомобил „Ситроен“ предприел ляв завой и отнел предимството на попътно движещ се мотоциклет „Ямаха“. След оказана медицинска помощ, 65-годишният водач на мотора е освободен за домашно лечение. Колата управлявал мъж на 73 години. Алкохолните проби и на двамата са отрицателни. По случая се води досъдебно производство. 

Междувременно 8 водачи попаднаха в полицейския арест през последните три денонощия. По време на осъществения пътен контрол петима от нарушителите са били засечени в Пловдив, а останалите трима – в близки населени места. Мъртво пиян шофьор е заловен от пътни полицаи на бул. „Княгиня Мария Луиза“ в областния град. При изпробването му с дрегер е отчетен резултат над 3 промила. Мъжът отказал да бъде тестван за употреба на наркотични вещества, а също и да даде кръв за химически анализ. С полицейска заповед е задържан за едно денонощие в рамките на започнато бързо производство. Подобни полицейски действия последвали и спрямо други петима мъже, седнали зад волана под въздействие на спиртни напитки над допустимите стойности.

Пловдивчанка е тежко ранена при катастрофа на АМ „Тракия“. Колата, в която пътувала, е паднала в дере, съобщават от полицията. Инцидентът е станал снощи малко преди 21.00 часа в района на 56-ти километър от магистралата по посока за Пловдив. 37-годишен водач на БМВ от Пловдив загубил управление над возилото си. След това колата излязла от платното за движение. Пострадалата 50-годишна жена е транспортирана и настанена в МБАЛ-Пазарджик с различни травми и наранявания, с опасност за живота. Водачът е тестван с технически средства, като пробите му за употреба на алкохол и наркотици са отрицателни.

Работилница за боядисване на великденски яйца отвори врати в Регионален исторически музей “Стою Шишков” в Смолян. Идеята е участниците в ателиетата да се запознаят с  великденските традиции и практики при шаренето на яйцата. Желаещите да се включат са предимно ученици от града, които ще се учат и забавляват всеки делничен ден до 30 април. Входът е 3 лв. Междувременно от музея в Смолян съобщиха, че музейната експозиция няма да приема посетители на 26 април, петък. Причината е в планирано спиране на електрозахранването за профилактика в района на Новия център.

Юбилейна ретроспективна изложба живопис „Вдъхновения от случайността“ ще бъде открита на 29 април от 18.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. С нея ще бъдат отбелязани два важни юбилея – 100 години от рождението на художника Коста Павлов и 70 г. на неговия син – художника Тодор Павлов. Изложбата и авторите ще бъдат представени от Вихра Григорова. Откриването ще бъде под звуците на музикалния съпровод на цигуларя Мичо Димитров и пианистката Ирен Капеловска. Входът за изложбата е свободен, а експозицията може да бъде разгледана до 22 май.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров