Пловдивските общински съветници преразглеждат на днешната сесия решението си за вдигане на собствените заплати. То беше гласувано на предишното заседание на местния парламент и след това върнато от областния управител на Пловдив с мотив, че е незаконосъобразно. По 3080 лева месечно си одобриха градските старейшини. Заплатата на кмета Костадин Димитров е актуализирана на 5500 лева, а на председателя на Общинския съвет - 4400 лева.

С кое разрешение на Националния институт за недвижимо културно наследство е поставена ограда на археологическия комплекс „Небет тепе“ в Пловдив? Питането е на общинските съветници от ПП-ДБ и е към кмета Костадин Димитров. Той ще трябва да отговори пред градския парламент. Археологическият комплекс „Небет тепе“ е едно от емблематичните места на втория по големина град в страната и една от любимите дестинации за разходка на местните и на туристите, припомнят вносителите на питането след като в социалните мрежи се надигна вълна от възмущение заради ажурната ограда, поставена върху античните скали. От ПП-ДБ настояват още за ясна организация на движението след събарянето на Бетонния мост в Пловдив, което е предвидено за края на март. 

В началото на днешната общинска сесия със званието “Почетен гражданин на Пловдив”беше удостоен Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм, бизнесмен и бивш общински съветник. Отличието му връчи председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, а съветниците през цялата церемония останаха прави в знак на уважение. Любозар Фратев заяви, че за него е чест да бъде вписан в златната книга на почетните граждани до имената на достойни пловдивчани, дали своя принос за развитието на града. „Времето сега е за градеж и съзидание“, изтъкна пред градските старейшини инж. Фратев. Преди дни, навръх 80-годишния си юбилей, той получи и почетен знак на президента на Република България. Пред общинските съветници на Пловдив Фратев каза, че през живота си се е стараел да бъде почтен гражданин. Издал е 19 книги за Пловдив, инициатор е на вино фестивали, превърнали се в традиция на града. Борил се е за подобряване на въздуха, ремонт на Концертна зала и изграждане на сграда на Пловдивската опера. „Да пазим Пловдив и да го славим!“ написа Любозар Фратев в почетната книга на общината.

Балони ще полетят над Пловдив днес за Международния ден на хората с редки болести. От 12.00 часа пред сградата на общината ще се извие обединяващо хоро, а в небето ще полетят разноцветни балони - символ на хилядите видове редки диагнози по света. В инициативата ще се включат ученици от 3 пловдивски училища, както и фолклорна формация от село Орехово.

В навечерието на Националния празник 3-ти март и по повод 146 години от Освобождението на България, днес в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян ще се открие гостуващата изложба от Бяла черква „Аз един Бачо Киро съм…“. Изложбата представя величавото дело и геройската саможертва на възрожденския учител, читалищен деятел, будител и просветител, революционер - Бачо Киро Петров.

Информации на Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров