Асен Василев опроверга бившия вицепремиер Атанас Пеканов, че в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) няма проект за градска железница в Пловдив.Учуден съм, че Пеканов, който два пъти е бил министър, отговарящ за ПВУ, не си е направил труда да го прочете", написа в социалните мрежи съпредседателят на ПП. По думите му проектът е във финална версия от април 2022 г. Василев цитира текст от Плана, според който се предвижда въвеждане на редовно влаково обслужване (тип S-bahn) в крайградските райони на София, Пловдив и други градове чрез закупуване на едноетажни и двуетажни оперативно съвместими електрически мотрисни влакове с максимална скорост 160 км/ч. Преди година от Областната управа в Пловдив посочиха в официално прессъобщение, че строителството на градската железница ще започне до края на 2025 г. То е включено в мегапроекта - „Развитие на железопътен възел Пловдив“, който е на стойност 198 млн. лв. и се изпълнява от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. В рамките на проекта се предвижда да бъдат изградени нови железопътни и пътни надлези/подлези, както и нови спирки с пресичане на две нива. 

При строителни дейности в училище „Елин Пелин“ в пловдивския район „Западен“ барелефът на българския писател – патрон на школото, е зазидан наполовина с гипсокартон. За това алармираха в социалните мрежи от „Спаси Пловдив“. Кметът на района Тони Стойчева обясни, че в учебното заведение се извършва основен ремонт по Плана за възстановяване и развитие, на който възложител и контролиращ орган е Община Пловдив. Ремонтът е спрян до намиране на решение, тъй като преместването на барелефа е свързано с риск от счупване.

Жителите на хисарското село Черничево, известно с хилядолетната си история, искат да бъде спасен храма „Свети Никола“, който има спешна нужда от ремонт. Това съобщиха за Дарик радио представители на граждански комитет, който е започнал да събира средства за реконструкцията. Преди повече от година хората са писали до владиката, а в началото на 2024 г. е изпратено и официално писмо до Пловдивския митрополит Николай, но отговор до момента няма. Над 10 години църквата не функционира и се руши, не е отваряна, не идва и свещеник, потвърди за Дарик и кметът на селото Тихомир Гаджев. Покривът тече, мазилките със стенописите падат, стълбите към камбаната са изкъртени. В Черничево живеят постоянно около 300 човека, но много жители от района пътуват за празниците. Всички те искат храмът да бъде възстановен и да отвори врати.

Централната избирателна комисия назначи съставите на 16-та и 17-та Районна избирателна комисия - Пловдив град и Пловдив област. Това се случи след като миналата седмица на консултациите в областната управа представителите на политическите партии не се разбраха за ръководните места. Начело на РИК 16 отново, както и на предишните избори, е юристът Калоян Сухоруков от ГЕРБ. Негови заместници са Нед Златев - ПП-ДБ, Стефан Вълчев - „Възрраждане“ и Ангел Първановски - ИТН. Секретар е Васил Петров от ДПС. Председателят на РИК 17 отново е Янко Радунчев. Тук зам.-председателите са четирима - Стоян Мемцов - ПП, Петя Генова - „Възраждане“, Ваня Костадинова - БСП и Янко Тричков – ИТН. Секретар е Радина Петрова от ДПС.

Предлагат по-ниски възнаграждения на съветници в Пазарджик. Предложението предвижда те да паднат от 45% на 20% от заплатата на председателя. Идеята е на групата „Развитие за Пазарджик“. Според тях възнагражденията на общинските съветници трябва да станат от 1984 лв. на 882. Обсъждането в зала предстои на 25 април. Като мотив се посочва голямата задлъжнялост на Община Пазарджик, която по данни до момента е за над 50 милиона лева. Затова е необходимо администрацията и Общинският съвет да работят при максимално ограничаване на разходите и финансиране само на основните системи, без които общината не би могла да функционира.

С гости от Японското посолство ще премине днес шестото издание на екологичната кампания „Сърце в зелено“ в Пазарджик. Част от акцията е засаждането на японски вишни в парк „Стадиона“, в което ще участват деца от местните учебни заведения. Датата е избрана неслучайно - така ще бъде отбелязан Денят на Земята. На събитието, подкрепено от Община Пазарджик, се очаква да присъстват съветникът и заместник-ръководител на мисията Такаюки Шинозава и културното аташе Кенто Мураки, заедно с кмета Петър Куленски. Кампанията се провежда по инициатива на Ваня Иванова, коафьорка, чието име преди години нашумя, след като тя успя да впише името си в Книгата на Гинес, поставяйки рекорд за най-много вечерни прически.

С шествие под надслов „За чиста вода, земя и въздух“ в Пловдив ще се отбележи Деня на Земята на днешния 22 април. 80 ученици, учители и родители от частното екоучилище „Слънчев лъч“ се включват в шествието, което се подкрепя от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив. Събитието започва в този час от площад „Съединение“ и ще завърши в Цар Симеоновата градина, където са планирани изложби и занимания на открито. Участниците ще носят плакати и послания за опазване на природата и използване на възобновяеми енергийни източници. Училището призовава всички, които се интересуват от опазването на природата, да се присъединят към това важно послание за защитата на Земята.

Африканска лунна пеперуда се излюпи в Природонаучния музей в Пловдив. Видът се среща в Източна и Южна Африка. Възрастните имат размах на крилата около 12 см и дължина от главата до задния издължен край на крилата от 14 см. Пловдивчани и гостите на града имат възможност да я видят в залата със стотици живи пеперуди в Природонаучния музей в Пловдив, кръстена с екзотичното име „Тропик“, която наподобява естествената среда в джунглата.

Заради продължаващата реконструкция на ул. „Рогошко шосе“ в участъка от землището на Пловдив до разклона за Рогошките гробища от днес се налага частично изменение в маршрута на автобусна линия №27 от градския транспорт. В делничните дни последната спирка ще е обръщалото на завод „Родина“.

Община Смолян съобщава, че заради строително-монтажните работи по водния проект на града, в кв. Устово ще бъде временно закрита спирката на Петровица. Тя няма да функционира за периода от днес до 7 юни. През този период начална и крайна спирка за рейсовете от градския транспорт по линия №3 ще бъде спирка „Пазара“ в кв. Устово.

С типична зимна обстановка осъмнаха високите части на Родопа планина тази сутрин. Температурите в региона бяха от минус 2 до плюс 4 градуса, като през нощта е имало превалявания от дъжд и сняг, информират от Областното пътно управление. Екипите са обработили пътните платна срещу заледяване по проходите “Превала”, “Рожен” и “Пампорово”. „Няма непроходими участъци”, уточняват още дежурните в пътната служба. Снежната покривка на места надхвърля 5 см. По данни на Метеорологичната станция на Рожен, там термометрите са показвали минус 3 градуса, а новият сняг е от 6 см.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева, Лалка Златанова и Петър Тодоров