Пловдивският художник Тодор Павлов, който от 40 години живее в Германия, открива юбилейна ретроспективна изложба „Вдъхновения от случайността“, посветена на 100-години от рождението на неговия баща - известният бохем, музикант и художник Коста Павлов. Изложбата покзва и картини и картини на самия Тодор Павлов, който пък отбелязва 70-годишен юбилей.

Изложбата ще бъде открита от 18.00 ч. в понеделник - 29 април - в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив, под музикалния съпровод на цигуларя Мичо Димитров и пианистката Ирен Капеловска. Авторите ще бъдат представени от Вихра Григорова. 

Ще подредим общо 60 - 70 картини, каза художникът, който се подготвя да издаде и книга „Спомени от Мараша“. 

Първата самостоятелна изложба на Тодор Павлов е още през 1968 година в Пловдив, когато е в 8-и клас. Тогава тя се открива от великия Златю Бояджиев. Пред Дарик Павлов разказа, че като деца са израснали заедно с известния пловдивски експресионист Анастас Константинов. 

Художникът е заклет фен на „Ботев“ Пловдив. Той е авторът и на портрета на Динко Дерменджиев - Чико, дарен на футболния клуб. От 8 години Тодор Павлов подпомага с дарения комплекса за социални услуги „Княгиня Мария-Луиза“. Затова 20% от средствата, събрани при закупуването на картини по време на изложбата, ще бъдат дарени за децата там.