Инсултът е най-честото спешно състояние, с което се сблъскват невролозите. Статистиката е лоша, заяви в интервю за Дарик д-р Ерай Халил от Клиниката по нервни болести към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Мозъчният инсулт е водеща причина за инвалидност и втората най-честа причина за смърт в световен мащаб. Инсултът обикновено настъпва внезапно и без предупреждение. Затова спешната медицинска помощ трябва да бъде потърсена не по-късно от един час, заяви д-р Халил.

От днес до неделя Пловдив ще е домакин на 9-то издание на големия фестивал “Народен събор”. Над 4000 участници от цялата страна ще представят автентичния български фолклор в парк “Лаута” в район „Тракия“. Сред участниците ще бъдат известни имена като Николай Славеев, орк. „Млади тракийци“, ансамблите „Тракия“ и „Родопа“. Освен концертите на сцената, посетителите ще могат да се насладят на демонстрации на ковашкия занаят, уроци по народни инструменти и автентична българска кухня. За най-малките са предвидени различни забавления, включително грънчарска работилница и въжен парк. Общината обещава свободни паркоместа по бул. „Санкт Петербург“ и призовава шофьорите да бъдат внимателни.

За 15-та поредна година фестивалът на здравословния начин на живот “Здравей, Здраве!” ще събере лектори, психолози, терапевти, ментори, творци, треньори и преподаватели на 18 и 19 май в Дома на техниката и Цар Симеоновата градина в Пловдив. Събитието е вдъхновение за стотици последователи, които се интересуват от здравословен начин на живот. Програмата включва лекции, спортни активности на открито, духовни практики, танци, музика, базар, изложение и творчески работилници. Специалният гост на тазгодишното издание е Свами Атмарупананда, който ще сподели в лекция на 19 май връзката между мира и здравето на всички нива - физическо, умствено и духовно. Освен него, в програмата са включени имена като Любомир Розенщайн, д-р Светла Балтова, д-р Ваня Патеркова и Гузал Таджибаева. Входът за всички събития през двата фестивални дни е свободен. 

Интерактивният спектакъл „Мистерия на тракийския Херос“, създаден  по мотиви от древния тракийски епос, ще бъде представен в Европейската нощ на музеите – на 18 май, от 21 ч. в Градската градина в София, срещу Двореца, където в момента е разположена арт-инсталацията „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето, което вече е било". Входът за всички зрители е свободен. Събитието е организирано от Академия Орфика, а постановката е с вдъхновяващо послание от авторска музика, завладяваща хореография и танци. Спектакълът отнася съвременната публика в сакралното време и пространство на Древна Тракия - свят на Мистика и Дух. Възстановката е част от програмата и на Фестивал Тракийски Мистерии, който се провежда ежегодно на емблематични за древната ни история места. В Нощта на музеите се поставя началото на новия сезон на фестивала, чиято кулминацията тази година ще бъде на Античния театър в Пловдив, на 29-ти септември. Повече информация може да намерите на сайта на Академия Орфика, и на официалните страници на събитието в социалните мрежи.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева и Петър Тодоров