Данни на Световната здравна организация сочат, че един от всеки четири възрастни е застрашен от инсулт. Пораженията при засегнатите може да променят изцяло живота им.

Какво представлява инсултът и колко сериозен е той като здравословен проблем?

В рубриката на Дарик радио „Най-добрите лекари“ отговорите търсим от д-р Ерай Халил - един от младите лекари-специализанти в Клиниката по нервни болести към УМБАЛ “Свети Георги” - Пловдив.

Д-р Ерай Халил е роден в Кърджали, завършил е Медицинския университет в Пловдив, специалност “Нервни болести”, работи в Клиниката по нервни болести от 2020 година и успоредно с това преподава в Медицинския университет, като асистент по неврология 2021 година.

В ефира на „Най-добрите лекари“ специалистът подчерта, че инсултът е едно от най-често срещаното спешно състояние, с което невролозите се сблъскват в ежедневната си практика. Възниква поради нарушения на мозъчното кръвообращение, което води до увреждане на мозъчната тъкан. Има два основни вида инсулти: исхемичен инсулт, причинен от блокиране на кръвоносен съд от съсирек, и хеморагичен инсулт, причинен от разкъсване на кръвоносен съд в мозъка, което води до кръвоизлив.

Искра Койчева разговаря с д-р Ерай Халил 

Статистически погледнато, мозъчният инсулт е водещата причина за инвалидност и втората най-честа причина за смърт в световен мащаб. България не прави изключение, като тенденциите са особено тревожни.

Превенцията на инсулт включва контролиране на кръвното налягане, кръвната захар, здравословно хранене, редовна физическа активност, ограничаване на алкохола, отказване от тютюнопушене, управление на стреса и редовни медицински прегледи, предупреди д-р Ерай Халил.

Признаците на инсулт са асиметрия на лицето, слабост в ръцете или краката, проблеми с говора и затруднения с разбирането на речта. Важно е незабавно да потърсите медицинска помощ, ако забележите някой от тези симптоми, тъй като навременната намеса може значително да намали риска от трайно увреждане. Лечението и възстановяването от инсулт зависят от времето, така че ранното разпознаване и търсене на медицинска помощ са от решаващо значение, категоричен е д-р Халил.

В Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив се лекува пълната гама от неврологични заболявания, включително тежки случаи като инсулти, епилептични пристъпи и други. Към клиниката функционира и Мозъчно-съдов център, който е част от Националната мрежа от центрове за интервенции при мозъчно-съдови заболявания. Като единствен такъв в Южна България, той предлага грижи на европейско и световно ниво, разполагайки с най-съвременно оборудване и висококвалифицирани специалисти, които са на разположение денонощно при спешни случаи на инсулт.

Лечението в Центъра за мозъчно-съдови заболявания включва два основни подхода: интравенозна тромболиза, при която лекарствата се прилагат венозно за разграждане на съсирека и възстановяване на мозъчното кръвообращение, и ендоваскуларна терапия (известна също като механична тромбектомия). При тази процедура лекарят използва специален катетър за достигане до мозъчните артерии и отстраняване на съсирека, причиняващ спешното състояние.

Подходът към анестезията винаги е персонализиран спрямо пациента, неговото придружаващо заболяване, характеристиките на инсулта и тежестта на симптомите, обясни д-р Ерай Халил.

По думите му, най-честите неврологични заболявания, лекувани в Клиниката по нервни болести, са заболяванията на периферната нервна система. Въпреки това, редките заболявания остават предизвикателство за медицинската общност, тъй като за много от тях все още няма лек. С напредъка на медицината обаче непрекъснато се разработват нови терапии, което помага за справянето с тези състояния, сподели добрата новина медикът.

Мултидисциплинарният екип на Центъра, състоящ се от невролози, неврохирурзи, специалисти по образна диагностика, анестезиолози, медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори, работи в тясно сътрудничество помежду си и с другите клиники в УМБАЛ „Свети Георги“. Редовните международни конференции, семинари и специализирани курсове гарантират, че екипът остава в крак с най-новите методи и технологии в областта.

Един пример за успешен случай, който д-р Халил няма да забрави, е на млада жена, която е приета с внезапно настъпило обездвижване на левите крайници. Въпреки нейното тежко състояние, прилагането на двата вида лечение довежда до пълното й възстановяване без никакви оплаквания.

Благодарствените писма, картините и иконите, които признателните пациенти често изпращат на медицинския персонал, неименуемо носят удовлетворение на лекарите.

Признателните пациенти определено доминират. И в края на деня това е нещото, което осмисля всички наши усилия“, казва лекарят.

Цялото интервю на д-р Ерай Халил с Искра Койчева чуйте в звуковия файл.