От ГЕРБ-СДС проведоха среща с представители на „Възраждане“. Разговорът е част от опита за намиране на съгласие между всички преди връчването на първия мандат.

Борисов: Категорично е ясно e, че с втория мандат правителство няма да има. Вероятността е нула

От ГЕРБ търсят базов консенсус по приоритетите на България, като според тях отговорността между политическите формации трябва да е споделена. От „Възраждане“ обаче обявиха, че приоритетите на ГЕРБ диаметрално се различават от техните.

Десислава Атанасова. БГНЕС

От ГЕРБ-СДС предлагат споделена отговорност. Десислава Атанасова уточни, че тази отговорност може да се реализира чрез управленска програма, която може да заложи няколко основни теми и това да бъде срок на мандат на правителство или с четиригодишна управленска програма, зад която стоят определени политически сили.

Атанасова коментира, че този кабинет може да е с политически лица или с експерти.

Костадинов след председателския съвет: В петък НС ще гласува състава на комисиите

Според ГЕРБ има теми, по които могат да си партнират с всяка парламентарна група.  Заради това може да се проведе конструктивен разговор по секторни политики като енергетика, План за възстановяване и устойчивост, бюджет, съдебна реформа. Тя изтъкна, че с "Възраждане" има теми, по които нямат допирни точки и не могат да водят разговори за подкрепа като еврозоната.

„Фалос Minimus“ и още от Фейсбук за репликата на Пейков към Костадинов (снимки)

Цончо Ганев. БГНЕС

Цончо Ганев от „Възраждане“ уточни, че в парламента трябва да има разговори, и въпреки че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ или друга политическа сила, това не е самоцелно. По думите му това е демокрацията – сблъсък на идеи и виждания как да се развива държавата.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм