Депутатите създадоха временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Проектът на решение беше внесен от "БСП за България". Временната комисия ще работи за срок от три месеца. В състава й влизат 12 народни представители - по двама от всяка парламентарна група.

В мотивите си вносителите посочиха, че следва да бъдат гарантирани възможностите на всеки гражданин да гласува, гражданите да имат сигурност и да са убедени, че резултатът, който обявява изборната администрация, отговаря на реалния вот и равнопоставеността на участниците в изборите.

Разгорещеният дебат се фокусира около създаването на временната комисия, свързана със сигурността на машинния вот.

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че има проблеми с машинното гласуване и възможности за манипулации. От столетницата изразиха и съмнения относно протичането на изборния процес от 2021 г. до сега.

Гуцанов изрази надежда временната комисия да установи какво значи това. Той попита и дали приживе Алексей Петров, като режисьор на сглобката, е оказвал натиск и защо никой не е искал да коментира машините.

Божидар Божанов от ПП-ДБ изтъкна, че на последните избори се гласувало с машини и с хартия, а резултатът от машините - броен от хора.

Тошко Йорданов от ИТН изрази вътрешното си убеждение, че са направени две огромни фалшификации с изборите - когато се появили ПП и ДБ и са спечелили, и когато формацията на Слави Трифонов е изпаднала от парламента.

Искрен Митев от ПП-ДБ отговори на обвиненията на Йорданов, като припомни, че именно ИТН са защитавали машинното гласуване.

Според Кристиан Вигенин от БСП, ако се окаже, че е имало манипулации на изборите, това е равносилно на държавен преврат, защото резултатът определя управлението, независимо кой е в него.

Искрен Митев отговори, че БСП не искат да се научи истината и били тези, провокирали може би най-много промени в гласуването.

В дебата се включи и Явор Божанков от ПП-ДБ, като се обърна към Тошко Йорданов и припомни, че ИТН е имала два пъти възможност да управлява, но не ги е реализирала и да обвинява машините е странно.

Йорданов репликира, че първия път им е липсвало мнозинство, а втория преговорите са били взривени.

В крайна сметка временната комисия беше създадена с подкрепата на всички партии, но председателството на комисията ще бъде определено от председателя на Народното събрание.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм