Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви днес, че няма причина за притеснение относно състоянието на Дойче банк, след като акциите на кредитора рязко спаднаха.

"Дойче банк" е модернизирала и организирала начина си на работа. Тя е много печеливша банка. Няма причина за безпокойство", заяви Шолц след срещата на върха на лидерите на ЕС.

Защо банките фалират

Акциите на банките понесоха силен удар в петък и паднаха с повече от 14%, докато като политиците се опитваха да внесат успокоение след провалите от двете страни на Атлантическия океан.

Банковият индекс Stoxx 600, който включва най-големите кредитори в региона, спадна с 5 %, изпреварвайки слабостта на широките национални индекси. Германската Commerzbank спадна с 8,5%, а френската Société Générale загуби 7,4%.

Финансова инжекция: Големи американски банки наливат 30 милиарда долара във First Republic

"Европа е силно ориентирана към банките, които бяха в окото на бурята", заяви Емануел Кау, ръководител на отдела за европейски капиталови стратегии в Barclays, като добави: "Има специфични за банките въпроси, за които трябва да се притесняваме, като например регулирането и сигурността на депозитите."

Сривът на Silicon Valley Bank има ”ограничено” въздействие върху ЕС

По-широките европейски пазари се понижиха, като Euro Stoxx 600 спадна с 1,7%, германският Dax - с 2,1%, френският Cac 40 - с 2%, а лондонският FTSE - с 1,9%.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм