Американската армия изпраща оборудване на бойното поле и обучава украинските сили с бързи темпове преди мащабна офанзива срещу Русия, която се очаква в края на пролетта.

След виртуална среща на многонационалната контактна група за отбрана на Украйна министърът на отбраната Лойд Остин подчерта необходимостта от спешност, като заяви, че "Украйна няма време за губене", съобщи „Политико”.

"Трябва бързо и изцяло да изпълним обещаните ангажименти", каза Остин. "Това включва доставянето на нашите бронирани машини на бойното поле и гарантирането, че украинските войници ще получат обучението, резервните части и поддръжката, от които се нуждаят, за да използват тези нови системи, възможно най-скоро."

С наближаването на пролетта американските официални лица са все по-обезпокоителни относно намаляващите запаси на Украйна от боеприпаси, противовъздушна отбрана и опитни войници. Москва и Киев продължават да хвърлят трупове в борбата за югоизточен град, който САЩ не смятат за стратегически важен. Но Пентагонът заяви, че независимо от стратегията на Киев на бойното поле, САЩ искат украинските войници да разполагат с оръжията, от които се нуждаят, за да продължат да се бият.

Русия конфискува паспортите на своите официални лица, за да не бягат

Русия прекара месеци в обстрелване на страната с ракети, стремейки се не само да причини разрушения, но и да изчерпи запасите на украинската противовъздушна отбрана. Украинските войници споделят за остър недостиг на основни боеприпаси, включително минохвъргачки и артилерийски снаряди. По оценка на американски служители, в едногодишната война са загинали над 100 000 украински военнослужещи, включително най-опитните, пише изданието.

Голяма част от тези жертви са в Бахмут, където и двете страни понасят огромни загуби. Водена от войници от наемническата група "Вагнер", Русия обсажда в продължение на девет месеца югоизточния град, превръщайки го в руини. Украинските сили отказват да отстъпят, като президентът Володимир Зеленски настоява, че защитата на Бахмут е ключова за удържането на други източни градове.

Министерството на икономиката: България изнася оръжие за 50 държави, Украйна не е сред тях

"Руснаците очевидно искат да напреднат на запад до границите на Донецк, а за да го направят, трябва да завладеят Бахмут и пътната мрежа, която минава покрай него", каза Дара Масико, старши изследовател на политиката в института RAND.

Но Остин заяви наскоро пред репортери, че Бахмут има "по-скоро символична стойност, отколкото стратегическа и оперативна".

Вместо това представителите на САЩ са съсредоточени върху подготовката на Украйна за голяма пролетна офанзива за отвоюване на територии, която се очаква да започне през май. Стотици западни танкове и бронирани машини, включително за първи път осем бронирани машини, които могат да спускат мостове и да позволяват на войските да преминават реки, са на път към Украйна за офанзивата. САЩ и европейските партньори доставят и огромни количества боеприпаси и 155-милиметрови снаряди, които Украйна определи като най-спешната си нужда.

Николай Марченко по Дарик: Руските провокации над Черно море са своеобразно международно тролене

Пакетите с американска помощ "от четири или пет месеца насам са насочени към това, от което Украйна се нуждае за тази контраофанзива", заяви един от американските служители, пожелал анонимност.

Въпреки че американските служители внимават да не изглежда, че казват на Киев как да води войната, ръководителите на Пентагона заявиха в сряда, че предоставеното оборудване и обучение ще позволят на Украйна да спечели войната - където и когато реши да го направи.

"В момента се полагат значителни усилия в различни страни за изграждане на украинската армия по отношение на оборудване, боеприпаси и обучение, за да може Украйна да се защити", заяви председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Марк Мили.

"Увеличеният украински капацитет ще позволи в бъдеще на украинското ръководство да разработи и изпълни различни варианти, да постигне целите си и да доведе тази война до успешен край", каза Мили.

Дания подготвя 1 млрд. за Украйна

През февруари повече от 600 украинци завършиха петседмична програма за обучение в Германия, която включваше основни умения като стрелба, заедно с медицинско обучение и инструктаж за комбинирано маневриране с произведени в САЩ бойни машини Bradley и бронетранспортьори Stryker. Тези сили вече са обратно на бойното поле, а втора група от стотици допълнителни войници преминава през програмата.

При закрити врати американски представители настояват Киев да пести артилерийски снаряди и да стреля по-целенасочено. Това предизвиква особена загриженост в Бахмут, където и двете страни изразходват боеприпаси с бързи темпове.

"Някои в Пентагона смятат, че те изразходват боеприпасите твърде бързо", каза пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на армейските сили на САЩ в Европа. "Извинете, те са в масова битка за оцеляването на страната си срещу враг, който има огромни предимства в артилерийските боеприпаси и не се отпуска."

Литва купува 16 радара за предоставяне на Украйна с дарение от 14 млн. евро

Киев все още не се е спрял на стратегия, твърдят американски представители, но по същество има две възможности: да навлезе на юг през Херсон в Крим или да се придвижи на изток от северната си позиция и след това на юг, прекъсвайки руския сухопътен мост. Първият вариант не е реалистичен, смятат официалните лица, тъй като Русия е укрепила отбраната си от източната страна на река Днепър, а Украйна не разполага с човешки ресурси за успешна амфибийна операция срещу такъв вид сила. Вторият вариант е по-вероятен, твърдят служители.

В допълнение към изпращането на оръжия и осигуряването на обучение висши американски генерали приеха украински военни служители във Висбаден, Германия, този месец за поредица от настолни учения, за да помогнат на Киев да подготви следващата фаза на войната.

Удар по жилищни сгради в Краматорск, убит е един човек

Миналия месец президентът Джо Байдън изключи възможността за изпращане на изтребители F-16, а високопоставени представители на САЩ неведнъж са заявявали, че самолетите не са на дневен ред в момента. Официалните лица обаче работят по други начини за укрепване на украинските военновъздушни сили, включително опити за монтиране на модерни ракети въздух-въздух със среден обсег на МиГ-29 от съветската епоха и оценка на уменията на украинските пилоти.

Усилията за монтиране на AMRAAM на МиГ-овете, ако се окажат успешни, биха могли също така значително да увеличат способността на украинските пилоти на изтребители да свалят руски ракети, казаха служители.

Тъй като боеприпасите на Украйна се изчерпват толкова бързо, загубите на хора и оборудване на Русия са още по-сериозни, което принуждава Москва да се обръща за допълнителни оръжия към нелегални държави като Иран.

Си Дзинпин планира онлайн среща със Зеленски следващата седмица

"Русия остава в изолация, военните им запаси бързо се изчерпват, войниците са деморализирани, необучени, немотивирани наборни войници и осъдени, а ръководството им се проваля", каза Мили.

Високопоставени служители заявяват публично, че от Зеленски зависи кога и къде да започне нова офанзива, както и дали да остане в Бахмут или да препозиционира силите си.

"Президентът Зеленски се бори в тази битка и той ще вземе решения за това кое е важно и кое не", каза Остин. Но той отбеляза: "Ние генерираме бойна мощ до степен, която според нас ще им предостави възможности да променят динамиката на бойното поле в някакъв момент напред, какъвто и да е този момент."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм