Литва е купила 16 радара за Украйна с 14 млн. евро, дарени от населението и представители на бизнеса, съобщи пред журналисти Йонас Оманас, един от организаторите на кампанията за набиране на средства.

"Беше планирано да бъдат закупени 14 радара израелско производство. Цената на един комплект е 1 млн. евро", каза той. „Но след консултации с украинските военни планът е бил коригиран в съответствие с техните желания“.

За 5 месеца сме изнесли оръжия за над 1 млрд. евро

По думите му част от оборудването вече е изпратено в Литва и е в процес на транспортиране.

Изнасяла ли е България боеприпаси за Украйна чрез посредници?

Подобна кампания за набиране на средства беше организирана в Литва през 2022 г. за закупуване на боен дрон в Турция за прехвърляне в Украйна. Тогава бяха събрани около 6 млн. евро, но производителят на дрона заяви, че той ще бъде предаден на Литва безплатно. Турската страна също така изрази желание 4,4 млн. евро от парите, предназначени за сделката, да бъдат използвани за предоставяне на хуманитарна и друга помощ на Украйна, а с останалите Вилнюс да оборудва дрона с оръжие. За машината са закупени управляеми ракети "въздух-земя".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм