Дания ще създаде фонд от 1 млрд. долара за подпомагане на Украйна, съобщи датското правителство след съгласието на почти всички партии в парламента, предаде датската телевизия TV2.

Новият фонд за Украйна ще гарантира, че Дания ще остане една от държавите, които подкрепят Украйна в най-голяма степен в сравнение с размера на страната.

Това е посланието на правителството, което заедно почти всички партии се споразумяха да създадат фонд за Украйна с обща рамка от 7 млрд. датски крони.

За 5 месеца сме изнесли оръжия за над 1 млрд. евро

Средствата за фонда за Украйна ще бъдат намерени от правителството и страните по споразумението чрез облекчаване на фискалната политика с около 0,2 % от БВП през 2023 г., което според изчисленията на Министерството на финансите ще освободи 5,6 млрд. датски крони през 2023 г.

"Леко облекчаваме фискалната политика и вземаме част от излишъка, който ще имаме тук през 2023 г., и го инвестираме в помощ на украинците. Същевременно насочваме усилията си и към бизнес сектора и помощта ни за развитие по отношение на Украйна", заяви министърът на финансите Николай Вамен на днешната пресконференция.

Изнасяла ли е България боеприпаси за Украйна чрез посредници?

5,4 милиарда евро за военна подкрепа

Министърът на външните работи Ларс Льоке Расмусен обясни, че фондът произтича от молбите, които Украйна е отправила към Дания.

"В допълнение към военната и хуманитарната помощ сега става въпрос и за възстановяване", заяви външният министър и добави, че споразумението проправя пътя за "все по-тясно сътрудничество с датската бизнес общност, която вече е показала голяма ангажираност с възстановяването на Украйна".

Тагарев: Българската помощ за Украйна не е достатъчна като обем

Министър на отбраната подчерта рамката от 5,4 млрд. датски крони, която ще бъде изразходвана конкретно за военни дарения.

"Конфликтът изглежда ще се проточи и поради тази причина е абсолютно необходимо да имаме възможност да помогнем на украинците", каза той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм