България изнася оръжие за 50 държави. Толкова са издадените разрешения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната през 2022 г, отговориха от Министерството на икономиката за БНТ. Украйна не е сред тях.

МС: Не е обсъждан нов договор с Украйна за предоставяне на военна помощ

Междуведомствената комисия - органът, който отговаря за това, е провела 8 заседания от встъпването в длъжност на служебния кабинет до края на на миналата година. На практика преди това за няколко месеца не бяха провеждани такива заседания. Според икономическото министерство, това "е заплашвало да блокира сектора, в който работят около 70 000 души".

Кабинетът иска НС да ратифицира споразумението за предоставяне на оръжия за Украйна

В същото време в последните години производството на оръжие и лични предпазни средства се е увеличило, посочват от ведомството. Най-голям дял имат традиционните за страната ни малки оръжия и леки въоръжения, боеприпаси за тях, бронирани защитни средства, оптически прибори, радарни системи, електроника и др. А заплатите на заетите в държавното дружество ВМЗ-Сопот са се увеличили 3 пъти.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм