Номинираният за лидер на ДПС Делян Пеевски се срещна в сряда и се снима с митрополитите от Светия синод на Българската православна църква, съобщиха от Светия Синод. На сайта на Българската патриаршия беше публикувано освен съобщение за това, и снимки на усмихнатите и видимо доволни православни служители, в компанията на Пеевски и на Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия. 

"Държавата трябва да има грижата за Българската православна църква, защото за нас най-важна е грижата за хората. Подкрепата от нас я имате за всичко, което ще ви даде възможност да изпълнявате мисията си да укрепвате вярата на православните християни, храмовете да са отворени за хората, а свещениците да имат достойни възнаграждения", казал Пеевски на срещата, съобщавата от Синода.

Формалният повод за посещението на Пеевски и Цонев в Синодалната палата е предстоящото приемане на бюджета за 2024 г. , в който Пеевски се ангажира да има достатъчно средства за всичко, от което БПЦ има нужда. Всъщност и православното, и мюсюлманското вероизповедание, са щедро обезпечени и заплатени от данъците на всички граждани, като в добавка на това ползват и данъчни привилегии, при това без някой да им се меси в бизнеса с управлението на имоти, продажби на услуги, на свещи и прочие, отбелязва Mediapool

През последните месеци депутатът, санкциониран по закона "Магнитски" от САЩ и Великобритания, е най-активната персона в държавата - произнася се по всички горещи теми, като дава да се разбере, че съдбата на бюджета, правителството и всичко съществено е в неговите ръце, коментира “Дневник”.

В срещата са участвали и Високопреосвещените митрополити Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно-и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков.

“В края на срещата Делян Пеевски и Йордан Цонев се ангажираха заедно с други парламентарни групи да работят, за да се осигури за БПЦ-БП, както бюджетна, така и законодателна подкрепа, за да могат духовниците по места да вършат своята духовна дейност в полза на вярващите”, пишат още от Светия Синод. 

Според Mediapool е възможно следващата среща на Пеевски да е в мюфтийството. Изданието припомня, че той има огромни шансове да е новият председател на ДПС. Това е видно и от поведението но почетния председател и основател на партията Ахмед Доган, който в момента е впрегнал целия си авторитет, за да инсталира на лидерския пост санкционирания по закона "Магнитски" за значима корупция политик.

Преди ден стана известно, че структурите на ДПС масово номинират Пеевски за нов председател. Миналата седмица той ръководи заседанието на Централния съвет (ЦС) на партията, а след това обяви, че се кандидатира официално за поста. Тогава Доган, който участва дистанционно в събитието, похвали Пеевски и го нарече "феномен". 

В сряда, малко преди да се появи съобщението за посещението на Пеевски в Светия синод, дойде новината, че Доган лично присъства на заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС. През последните години не е известно да е имало такива случаи, но в момента Доган е в необичайна роля на оперативен шеф на партията заради предсрочното изгонване на лидера Мустафа Карадайъ.

В съобщението се казва: “Централното оперативно бюро на ДПС проведе днес редовното си заседание под председателството на почетния председател д-р Ахмед Доган и председателя на парламентарната група Делян Пеевски. В дневния ред бяха заложени обсъждането на оперативната подготовка на ДПС за предстоящата отчетно-изборна конференция, актуални вътрешно-политически въпроси, предстоящото обсъждане в парламента на Закона за държавния бюджет и приоритетните стратегически теми за ДПС, свързани с преодоляването на демографската криза”.

В ефира на Дарик радио миналия петък Корман Исмаилов, бивш председател на младежкото ДПС и бивш депутат, зяви, че в ДПС вече няма нищо автентично, нищо свързано с идеите и ценностите. “Тази партия към днешно време се превърна в политико-икономическо-мафиотска организация и структура. Там няма нищо общо с демократичния политически процес, където с оглед на заслугите, се избират лидерите, или с оглед на техния умствен багаж. Там всичко се спуска отгоре, симулира се процес на вземане на решения, а решенията са предварително решени. Председателите биват инсталирани, хващат те за яката. Винаги идва един момент обаче, когато те деинсталират.

Това е случаят с Местан, с Карадайъ, това ще бъде случаят и със следващия председател”, подчерта бившият председател на младежкото ДПС. Той обясни, че ако човекът на ръководния пост не е наясно как е поставен, е добре да си е взел парашута, за да може да скача през прозореца, като му кажат “скачай”.

След като Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател преди седмици, почетният председател на движението - Ахмед Доган - каза, че се връща. Според Исмаилов “той всъщност никъде не е отивал”. Очакванията му са да чуем Доган да казва “Катарзис изживяхме, много сбъркахме, има много заплахи, войни, дайте да се обединим”. Всички грешни решения в ДПС са негови решения, на Доган, категоричен беше Исмаилов. 

В “Дребният шрифт” с Явор Сидеров Корман Исмаилов подчерта: “ДПС е една от партиите на подмяната, на мимикрията, на това “едно се говори, друго се прави”. Ако хората тогава на 10-и и след 10 ноември, бяхме прочели досиетата, по съвсем друг начин щяха да се случат нещата”. По думите му вече е паднал и митът за Ахмед Доган като дисидент. 

“Експлоатирайки травмата на възродителния процес, обещавайки им добро бъдеще и права и свободи, тези хора успяват много добре да укрепнат икономически и да бъдат в ситуацията на балансьор ту вляво, ту вдясно, консумирайки власт. Те са незаобиколим фактор - за добро и за зло”, подчерта Исмаилов.

По думите му Движението за права и свободи гарантира натрупванията и старините на Доган. “Корупцията и пионките са инсталирани навсякъде. А в партията никога няма да бъде допуснат дебат”, анализиа той. Корман Исмаилов обобщи ситуацията с анекдот на Радой Ралин: “Обладаха властта, но не я оплодиха“.

Припомняме, че след като Карадайъ подаде оставка, Делян Пеевски остана единствен председател на Парламентарната група на ДПС. Пеевски споделяше поста с подалия оставка председател на движението Мустафа Карадайъ, като двамата бяха съпредседатели. 

Има внесено писмо до председателя на Народното събрание Росен Желязков, с което го уведомяват, че народните представители от ПГ на ДПС са взели решение за промяна в ръководството на групата и избиране на председател на ПГ на ДПС на проведено заседание на 8 ноември тази година.

Почетният председател д-р Ахмед Доган поема оперативното ръководство на партията до провеждането на Национална конференция, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

След двуседмично мълчание бившият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ разкри какви са причините да подаде оставка от ръководния пост непосредствено преди Националната конференция на партията.

С публикация във Фейсбук той обясни, че го е направил, за да е ясно, че не той е кандидат за председател на партията за следващия мандат, както и за да има „достатъчно време за сериозен дебат за бъдещето на партията и достатъчно време за подготовка на евентуалните кандидати за председател на партията". Обяснението на Карадайъ дойде минути преди началото на заседанието на Централният съвет на ДПС. То трябва да насрочи дата за Националната конференция, на която да бъде избран нов председател на движението.

На рождения ден на Карадайъ през месец май почетният председател на ДПС Ахмед Доган му пожела мяра в личния живот и в политиката, което мнозина разгадаха като жълт картон от негова страна към лидера.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм