“ДПС е една от партиите на подмяната, на мимикрията, на това “едно се говори, друго се прави”. Ако хората тогава на 10-и и след 10 ноември, бяхме прочели досиетата, по съвсем друг начин щяха да се случат нещата”. Това каза в “Дребният шрифт” с Явор Сидеров Корман Исмаилов, бивш председател на младежкото ДПС и бивш депутат. По думите му вече е паднал и митът за Ахмед Доган като дисидент. 

“Експлоатирайки травмата на възродителния процес, обещавайки им добро бъдеще и права и свободи, тези хора успяват много добре да укрепнат икономически и да бъдат в ситуацията на балансьор ту вляво, ту вдясно, консумирайки власт. Те са незаобиколим фактор - за добро и за зло”, подчерта Исмаилов.

Той е категоричен, че в ДПС вече няма нищо автентично, нищо свързано с идеите и ценностите. “Тази партия към днешно време се превърна в политико-икономическо-мафиотска организация и структура. Там няма нищо общо с демократичния политически процес, където с оглед на заслугите, се избират лидерите, или с оглед на техния умствен багаж. Там всичко се спуска отгоре, симулира се процес на вземане на решения, а решенията са предварително решени. Председателите биват инсталирани, хващат те за яката. Винаги идва един момент обаче, когато те деинсталират.

Това е случаят с Местан, с Карадайъ, това ще бъде случаят и със следващия председател”, подчерта бившият председател на младежкото ДПС. Той обясни, че ако човекът на ръководния пост не е наясно как е поставен, е добре да си е взел парашута, за да може да скача през прозореца, като му кажат “скачай”. 

След като Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател преди дни, почетният председател на движението - Ахмед Доган - каза, че се връща. Според Исмаилов “той всъщност никъде не е отивал”. Очакванията му са да чуем Доган да казва “Катарзис изживяхме, много сбъркахме, има много заплахи, войни, дайте да се обединим”. Всички грешни решения в ДПС са негови решения, на Доган, категоричен е Исмаилов. 

По думите му Движението за права и свободи гарантира натрупванията и старините на Доган. 

“Корупцията и пионките са инсталирани навсякъде. А в партията никога няма да бъде допуснат дебат”, подчерта той. 

Корман Исмаилов обобщи ситуацията с анекдот на Радой Ралин: “Обладаха властта, но не я оплодиха“.

Припомняме, че след като Карадайъ подаде оставка, Делян Пеевски остана единствен председател на Парламентарната група на ДПС. Пеевски споделяше поста с подалия оставка председател на движението Мустафа Карадайъ, като двамата бяха съпредседатели. 

Има внесено писмо до председателя на Народното събрание Росен Желязков, с което го уведомяват, че народните представители от ПГ на ДПС са взели решение за промяна в ръководството на групата и избиране на председател на ПГ на ДПС на проведено заседание на 8 ноември тази година.

Почетният председател д-р Ахмед Доган поема оперативното ръководство на партията до провеждането на Национална конференция, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Не са ясни мотивите за този изненадващ ход на Карадайъ, който обаче бе прогнозиран от много негови съпартийци. На рождения му ден почетният председател на ДПС Ахмед Доган му пожела мяра в личния живот и в политиката, което мнозина разгадаха като жълт картон от негова страна към лидера.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм