Делян Пеевски ще се кандидатира за председател на ДПС. Дали ще бъде избран ще стане ясно на 24 февруари, когато ще се проведе Национална конференция на партията. Тогава ще бъде избран новият лидер на движението. 

Пеевски откри заседанието на Централния съвет на партията по-рано днес. Очакваше се то да бъде ръководено от Ахмед Доган, който пое оперативното ръководство на ДПС след оставката на Мустафа Карадайъ. "Господин Доган има грип и си е вкъщи”, заяви той.

"Когато се съберат делегатите, ще изберат председател. Ще бъде абсолютно прозрачен и демократичен избор на председател на ДПС. Всеки член на ДПС, който бъде номиниран от структурите, може да се кандидатира", коментира Пеевски.

По-рано, след двуседмично мълчание, бившият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ разкри какви са причините да подаде оставка от ръководния пост непосредствено преди Националната конференция на партията.

С публикация във "Фейсбук" той обясни, че го е направил, за да е ясно, че не той е кандидат за председател на партията за следващия мандат, както и за да има „достатъчно време за сериозен дебат за бъдещето на партията и достатъчно време за подготовка на евентуалните кандидати за председател на партията". 

Обяснението на Карадайъ дойде минути преди началото на заседанието на Централният съвет на ДПС. 

Припомняме, че Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС. До този момент той не бе споделил мотивите за това.

Така Делян Пеевски остана единствен председател на Парламентарната група на ДПС. Преди товс Пеевски споделяше поста с Мустафа Карадайъ, като двамата бяха съпредседатели. 

След Мустафа Карадайъ, който последователно се отказа както от председателското място в партията, така и в парламентарната група, оставка подаде и заместник-председателят на Централния съвет на партията Ахмед Ахмедов.

За оттеглянето на Ахмедов бе съобщено с телеграфно съобщение в сайта на ДПС.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм